Visgi, nors dažniausiai gaminame pagal klasikinį baltosios mišrainės receptą, net ir su tokiais tradiciniais patiekalais galima laisvai eksperimentuoti: papildyti įmantresniais ingredientais, tradicinį majonezą keisti kitais padažais ar ruošti sveikesnes šio patiekalo versijas.
Lengva improvizuoti
„Šventėms žmonės renkasi įmantresnius ingredientus: pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ne tik tradicinis karpis ar kiauliena, bet ir krevetės, įvairesnės rūšies žuvis, pavyzdžiui, juodasis paltusas, antiena, įvairūs gurmaniški užkandžiai. Žinoma, tradiciškai padidėja ir kiaušinių, majonezo ar jau iš anksto pagamintų mišrainių pardavimai“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad gaminant baltąją mišrainę išties galima lengvai improvizuoti.
„Tiems, kam norisi sočiau galima, pridėti mėsos: kumpio, keptos ar rūkytos vištienos, keptos antienos ar kiaulienos. Jei norite, kad mišrainė įgautų gaivos, konservuotus žirnelius ir raugintus agurkus galite keisti žaliais. Be to, į šią mišrainę galima įmaišyti šviežių prieskoninių žolelių: krapų, svogūnų laiškų ar petražolių, špinatų.
Mėgstantys eksperimentuoti gali naudoti ir kitas daržoves, pavyzdžiui, ridikėlius, cukinijas. Jei ieškote įmantresnių skonių, į mišrainę įmaišykite kaparėlių, ikrų, o vietoj vištų kiaušinius – naudoti putpelių“, – sako V.Juodkazienė.
Gaminant šią tradicinę mišrainę patariama pjaustyti jau atvėsusias bulves ir morkas, mat taip jos nesubyrės.
Be to, mišrainė geriausią tekstūrą įgauna tuomet, kai visi ingredientai yra supjaustomi itin smulkiais kvadratėliais. Taip pat rekomenduojama nepadauginti bulvių. Mat tuomet mišrainė bus lengvesnė, neapsunkins skrandžio.
Pasigaminkite įmantresnių padažų
Pasak V.Juodkazienės, majonezo visada lengvai galite pasigaminti namuose, o naminiu majonezu pagardinta mišrainė įgaus dar subtilesnio skonio.
„Majonezas susideda vos iš kelių ingredientų: aliejaus ir kiaušinio trynio, šiek tiek acto ar citrinos. Gamindami majonezą kai kurie žmonės mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis mėgstamomis žolelėmis. Alyvuogių aliejus turi savitą skonį, todėl majonezas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų“, – teigia ji.
Jeigu ruošiant baltąją mišrainę norisi lengvesnio skonio – majonezą sumaišyti galima ir su graikišku jogurtu. Arba jo nenaudoti iš viso – baltąją mišrainę gardinkite graikišku jogurtu sumaišytų su citrinos sultimis, šviežiais krapais, česnakų milteliais, druska, pipirais.
V.Juodkazienė siūlo įmantresnės baltosios mišrainės pasigaminti namuose ir dalijasi net trimis receptais, puikiai tiksiančiais ir ant šventinio stalo.
Baltoji mišrainė su kaparėliais
Reikės:
- 250 g bulvių
- 100 g morkų
- 125 g žaliųjų žirnelių
- 100 g raugintų agurkų
- 2 kiaušinių
- majonezo
- druskos
- juodųjų pipirų
- nedidelio svogūno
- kelių šaukštų kaparėlių
- šviežių krapų
- šviežių petražolių
Gaminimas
Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius – užteks 7–10 min. Atvėsusias morkas, bulves bei kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir agurkus. Itin smulkiai supjaustykite nedidelį svogūną. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos ir juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių. Dėkite bent du didelius šaukštus majonezo ir viską gerai išmaišykite.
Baltoji mišrainė su ridikėliais ir graikiško jogurto padažu
Reikės:
- 3 didelių išvirtų ir kubeliais supjaustytų bulvių
- 2 vidutinių virtų kubeliais supjaustytų morkų
- 3 virtų supjaustytų kiaušinių
- kelių supjaustytų marinuotų agurkų
- 3/4 stiklinės atšildytų žirnelių
- 2 nedidelių susmulkintų salierų stiebelių
- 6 vidutinio dydžio susmulkintų ridikėlių
- puodelio supjaustytos mėsos: kumpio, keptos vištienos – pagal skonį
Padažui:
- 1/4 puodelio avokadų aliejaus
- 3 šaukštų graikiško jogurto
- šaukšto obuolių acto arba citrinos sulčių
- kelių šaukštų baltųjų virtų pupelių
- 1 valgomojo šaukšto garstyčių
- 1/2 šaukštelio jūros druskos
- 1/2 šaukštelio svogūno miltelių
Gaminame
Visus salotoms skirtus susmulkintus ingredientus sumaišykite dubenyje. Visus padažui skirtus ingredientus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir užpilkite ant mišrainei skirtų ingredientų. Skanaus!
Veganiška baltoji mišrainė
Reikės:
- 250 g bulvių
- 100 g morkų
- 125 g žaliųjų žirnelių
- 100 g raugintų agurkų
- 100 g šviežių agurkų
- veganiško majonezo
- šaukštelio garstyčių
- druskos
- juodųjų pipirų
- poro
- šviežių krapų
- kelių šaukštų citrinos sulčių
Gaminame
Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atvėsusias morkas, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir agurkus, porą. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos ir juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų. Tuomet atskirame indelyje sumaišykite veganišką majonezą, garstyčias, citrinos sultis viską gerai išmaišykite ir dėkite ant salotų.