Iš maltos mėsos gaminamas kepsnys buvo formuojamas pyrago (kepalo) formos, tuo primindamas susigūžusį zuikį, ir tai galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl jis buvo taip pavadintas. Dažnai šis skanus ir nepretenzingas patiekalas gaminamas per šv. Velykas.
Pasak UAB „Ilzenbergo ūkis“ vadovės Dianos Jokimčienės, net ir pats kasdieniškiausias patiekalas, pagamintas iš šviežių ir natūralių ingredientų, paskanintas tinkamais prieskoniais, gali tapti puikaus skonio tikru dvarišku gaminiu.
D.Jokimčienė pasidalijo Ilzenbergo dvaro ūkio virtuvėje gaminamo netikro zuikio paruošimo paslaptimis.
Netikras zuikis
Reikės:
- 0,5 kg maltos vištienos,
- 70 g džiūvėsėlių,
- 1 didesnio kiaušinio,
- 80 g keptų morkų,
- 60 g keptų svogūnų,
- druskos,
- juodųjų pipirų,
- česnako granulių,
- raudonosios paprikos miltelių.
Morkas nuvalome ir sutarkuojame, svogūnus nuvalome ir smulkiai supjaustome. Viską beriame į įkaitintą keptuvę ir pakepiname, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Neperkepiname.
Jei vieštiena nemalta – sumalame. Supilame kepintas atvėsintas daržoves į maltos mėsos masę. Įmušame kiaušinį, suberiame džiūvėsėlius, prieskonius, druską. Viską gerai sumaišome.
Paruoštą vientisą masę dedame į kepimo formą, paviršių išlyginame. Gaminį apie 45 minutes kepame orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje.
Gražiai parudavusį netikrą zuikį ištraukiame iš orkaitės ir paliekame šaltai atvėsti 12 valandų.
Žalumynais apkaišytas netikras zuikis taps tikra Velykų stalo puošmena ir skaniu bei maistingu užkandžiu.
Nekantriausi gali pasimėgauti ir karštu netikru zuikiu – jis visuomet bus gardus ir minkštas.