Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad smulkinta mėsa, be kurios dažniausiai neapsieina aitriųjų paprikų troškinys, yra itin populiari šaltuoju metų laiku.
Pasigaminti nėra sudėtinga
„Šaltuoju metų laiku pastebime, kad smarkiai išauga įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai. Žinoma, kaip visuomet, daugiausiai parduodama kiaulienos, tačiau jai nenusileidžia ir jautiena“, – teigia V.Budrienė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad pasigaminti aitriųjų paprikų troškinį tikrai nėra sudėtinga. Be to, šio patiekalo receptas nereikalauja jokių įmantrių ingredientų.
„Nors aitriųjų paprikų troškinys asocijuojasi su mėsa, jos nevalgantys gali lengvai pasigaminti ir vegetarišką jo versiją. Ši troškinį galima gaminti ir iš pomidorų, salierų, svogūnų, morkų, cukinijų, pupelių, kukurūzų, kitų mėgstamų daržovių, o kad būtų sočiau – pridėti į jį mėgstamų kruopų arba augalinės kilmės faršo, ir, žinoma, nepamiršti įvairiausių prieskonių, pirmiausia – aitriųjų paprikų“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Tačiau tradiciškai šis patiekalas yra gaminamas su mėsa, dažniausiai jautiena. Norint, kad troškinys įgautų nepaprastą skonį – vertėtų pasidomėti, iš kurios jautienos dalies yra geriausia pasigaminti naminį faršą. V.Juodkazienės teigimu, geriausia rinktis jautienos mentę, papilvę – mat šios dalys geriausia yra tinkamos malti.
Jeigu šiam patiekalui pagaminti renkatės kiaulieną – taip galite naudoti mentę. Tačiau žinovė rekomenduoja smulkintą kiaulieną maišyti su jautiena – dėl to mėsa troškinyje nebus per daug riebi. Jeigu stengiatės vartoti mažiau raudonos mėsos, aitriųjų paprikų troškinį galite gaminti ir su kalakutiena ar vištiena.
Nepamirškite prieskonių
V.Juodkazienė rekomenduoja troškinti troškinį apie gerą pusvalandį. Jeigu ketinate jį ruošti ant itin mažos kaitros – tai daryti galite ir ilgiau. Tuomet į troškinį įsiskverbs visų ingredientų kvapai bei skoniai. Dar vienas jos patarimas – prieš dedant mėsą troškintis ją pakepinti keptuvėje. Tuomet ji įgaus dar daugiau skonio.
„Galbūt skamba kiek keistokai, tačiau vienas iš ingredientų, sustiprinančių aitriųjų paprikų troškinio skonį, – juodasis šokoladas. Žinoma, visos plytelės sunaudoti tikrai nereikia, tačiau keli gabaliukai troškinį pavers tikrai ypatingu.
Kalbant apie kitus prieskonius, aitriųjų paprikų troškiniui paruošti galima naudoti tokius klasikinius šio patiekalo prieskonius kaip aitriąsias ar Kajeno paprikas, kuminus, tačiau norint sustiprinti šio patiekalo skonį, jį pagardinti patariama ir ciberžolėmis, rūkytomis paprikomis, netgi indišku prieskonių mišiniu „garam masala“, – sako V.Juodkazienė.
Reikėtų nepamiršti ir gaivumo suteiksiančių šviežių prieskoninių žolelių. Žinoma, jas reikėtų dėti jau patiekiant patiekalą. Prie aitriųjų paprikų troškinio itin dera kalendros ar petražolės. Gaivumo tokiam sočiam patiekalui suteiks ir šaukštas grietinės ar graikiško jogurto. O jeigu norisi dar stipresnio skonio – patiekalą galima apibarstyti tarkuotu sūriu.
Aitriųjų paprikų troškinį patiekti galima su skrudinta balta ar juoda duona. Prie jo puikiai dera ir pita ar lavašo gabalėlis.
V.Juodkazienė dalijasi ir klasikiniu šio patiekalo receptu.
Klasikinis aitriųjų paprikų troškinys
Reikės:
- 500 g jautienos faršo
- 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
- 400 ml sultinio arba vandens
- 1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių
- 1 skardinės konservuotų kukurūzų
- 1 vnt. raudonosios paprikos
- 1 vnt. aitriosios paprikos (jei mėgstate aštriau, galite naudoti daugiau)
- 1 vnt. didelio svogūno
- 2 v. š. pomidorų pastos
- 1 v. š. rudojo cukraus
- 1 v. š. saldžiųjų paprikų miltelių
- 1 a. š. aitriųjų paprikų miltelių
- 2 skiltelių česnako
- 0,5 a. š. mairūnų
- druskos, pipirų
- aliejaus kepti
Kaip gaminti
Puode aliejuje pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną, tada sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką ir aitriąją papriką, suberkite maltas aitriąsias ir saldžiąsias paprikas. Pakepkite kelias minutes, kol prieskoniai paskleis aromatą.
Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir maišydami pakepkite dar apie 5 minutes, kol paprika suminkštės.
Tuomet sudėkite maltą jautieną ir maišydami kepkite apie 5 minutes, kol mėsa gražiai apskrus. Į puodą supilkite konservuotus pomidorus su skysčiu, sultinį arba vandenį, įdėkite pomidorų pastą, džiovintus mairūnus, cukrų, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinį užvirkite ir uždengę puodą troškinkite apie 30 minučių vis pamaišydami.
Galiausiai sudėkite pupeles ir kukurūzus ir pavirkite dar 10 minučių, galite įpilti vandens ar sultinio, jei troškinys atrodo per tirštas.
Išvirusį troškinį palikite pastovėti 10-15 minučių, skanaukite pagardintą grietine ir smulkintais žalumynais, tarkuotu sūriu, užkąsdami tortilijomis ar skrebučiais su česnaku. Skanaus!