Bulvės sūrio padaže ir dar du receptai, kuriuos išbandyti turėtų tikri bulvių gerbėjai

2022 m. vasario 22 d. 12:48
Receptas
Pietūs ar vakarienė Lietuvoje sunkiai įsivaizduojama be bulvių. Bulvės taip mėgstamos ne veltui – jas nesudėtinga paruošti, jos dera prie pačių įvairiausių pagardų ar ingredientų. 
Daugiau nuotraukų (4)
Bet jeigu tradiciniai bulvių patiekalai kiek pabodo – nebijokite paeksperimentuoti. Pavyzdžiui, įvairiausiais priedais paskaninti tradicinę bulvių košę ar kugelį išsikepti ne orkaitėje, bet keptuvėje. 
Pasižymi naudingų medžiagų gausa
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bulvė – mėgstamiausia lietuvių daržovė. Tai rodo ir pardavimų duomenys. 
„Tarp pirkėjų bulvės nenusileidžia nė vienai kitai daržo gėrybei. O kiekvieną sezoną pirkėjai itin laukia pirmojo derliaus bulvių, jį kasmet stengiamės pristatyti kaip įmanoma anksčiau. Pirmosios šio sezono šviežios bulvės atkeliavo iš Egipto. Be to, pastaruoju metu išaugo susidomėjimas ne tik tradicinėms, bet ir saldžiosioms bulvėms“, – teigia V.Budrienė. 
„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad bulvės – sveikatai naudingos daržovės. Tačiau labai svarbu atsižvelgti į tai, kaip bulvės yra paruošiamos bei vartojamos. 
Verta atkreipti dėmesį, jog daugiausia naudingųjų medžiagų yra susikaupę bulvės lupenoje arba iš karto po ja, todėl prieš gaminant bulves jas rekomenduojama tiesiog nuplauti ir švelniai nušveisti šepetėliu. Be to, reikėtų nepamiršti, kad bulvės yra daug krakmolo turinčios daržovės, tad vertėtų apsiriboti tik viena jų porcija per dieną.
Laikymo sąlygos – svarbu 
„Maistinė bulvių vertė geriausiai išsaugoma, jei nenuluptos bulvės yra verdamos mažame kiekyje vandens. Žinoma, bulves ruošti galima ir pačiais įvairiausiais kitais būdais, tačiau kaip ir gaminant bet kokį kitą patiekalą – ruošiant bulves didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti į sunaudojamų riebalų kiekį“, – teigia J.Sabaitienė.
Jos teigimu, bulvė – vienas ingredientų, kuris dera prie daugelio patiekalų. Bulvės derinamos su visos rūšies mėsa ir žuvimi, pačiomis įvairiausiomis daržovėmis: pradedant morkomis, svogūnais ir baigiant salierų šaknimis, žirneliais ar įvairiausiais žalumynais. 
Nors bulvėms pagardinti dažnai užtenka tiesiog pačios paprasčiausios druskos, ypatingą savo skonį ir aromatą bulvės atskleidžia, kai yra derinamos su rozmarinais, čiobreliais, petražolėmis. Jeigu ieškote dar įmantresnių skonių bulves galite pagardinti ir ciberžolėmis, rūkytos paprikos milteliais, kuminais ar aitriosiomis paprikomis. 
Renkantis bulves, kaip ir bet kokias kitas daržoves ar vaisius – svarbiausia dėmesį yra atkreipti į jų išvaizdą. Bulvės turėtų būti be žalių dėmių ir ūglių, kurie turi žmogui kenksmingų medžiagų. Be to, bulvių kokybei įtakos turi ir jų laikymo sąlygos. J.Sabaitienė bulves pataria laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje patalpoje. 
Ji dalijasi ir trimis netradiciniais bulvių patiekalų receptais, kurie akimirksniu dings nuo pietų ar vakarienės stalo. 
Tarkuotų bulvių kugelis keptuvėje
Reikės:
  • 1 kg bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti 
Bulves nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūną susmulkinkite peiliu arba elektriniu smulkintuvu ir suberkite į bulvių tarkius. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. 
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, supilkite paruoštą bulvių masę ir tolygiai paskirstykite ją keptuvėje medine mentele. Kepkite kugelį ant silpnos kaitros apie 10 minučių, tuomet keptuvę uždenkite ir kepkite dar tiek pat. 
Galiausiai kugelį apverskite ir kepkite dar 10 minučių, kol susiformuos traški plutelė. Patiekite kugelį su grietine ar kitu mėgstamu padažu!
Orkaitėje apkepta bulvių košė su šonine ir sūriu
Reikės:
  • 1 kg bulvių 
  • 100 g šoninės 
  • 2 svogūnų laiškų 
  • ½ a. š. druskos 
  • 3 v. š. kietojo sūrio 
  • 100 g „Gouda“ sūrio
Kaip gaminti
Plonus šoninės gabalėlius išdėliokite į gerai įkaitusią keptuvę ir pakepkite iš abiejų pusių, kol šoninė apskrus. Iškepusius gabalėlius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. 
Nulupkite bulves, supjaustykite į 4 dalis ir užvirkite. Kai bulvės jau bus minkštos, nupilkite vandenį ir sutrinkite bulves į bulvių košę. Paskaninkite ją druska, įdėkite kietojo sūrio ir pusę turimo „Goudos“ sūrio kiekio. 
Viską išmaišykite ir sudėkite į nedidelius keraminius indelius. Užberkite likusį sūrį, gabalėliais supjaustytą traškią šoninę ir smulkintus svogūnų laiškus. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
Bulvės sūrio padaže
Reikės:
  • 1 kg mažesnių bulvių
  • 2 v. š. sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos, pipirų
  • 150 g karštai rūkytos kiaulienos filė
Padažui:
  • 4 v. š. sviesto
  • 3 v. š. miltų
  • 250 ml pieno
  • 200 g tarkuoto sūrio
Kaip gaminti 
Kiekvienoje bulvėje padarykite 10–12 įpjovimų, kad atrodytų tarsi grotelės. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite susmulkintą česnaką, šiek tiek druskos ir pipirų. Bulves išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje, į keletą kiekvienos bulvės įpjovimų įdėkite po ploną kiaulienos filė griežinėlį ir užpilkite gautu sviesto ir česnakų mišiniu. 
Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, apie 40 minučių. 
Kol bulvės kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite miltus. Kai sviestas ištirps, įpilkite pieno, suberkite tarkuotą sūrį ir maišykite tol, kol padažas pasidarys vientisas ir tirštas. Kai bulvės taps minkštos, užliekite jas paruoštu padažu ir palikite išjungtoje orkaitėje dar apie 10–15 minučių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.