Tačiau net po kelionių į užsienį iki šiol įsimintiniausi jos valgyti pusryčiai – Biržų krašte ragauti grikių miltų sklindžiai, kuriuos kepė jos šeimą nakvynei palapinėje priėmusi Onutė.
Įkvėpta biržiečių unikalumo Kotryna iš lietuviškų produktų sukūrė sentimentalų desertą su ruginės duonos trupiniais ir kviečia jį išbandyti Vasario 16-osios proga.
„Pamenu, kokia skeptiška buvau, kai tėvai man, dar paauglei, pasakė, kad tais metais atostogausime Lietuvoje. Tiesiog košmaras! Tada tikrai nebūčiau pagalvojusi, kad iš atostogų namo parsivešiu tiek daug įspūdžių, – pirmąsias savo atostogas keliaujant po Lietuvą prisimena K.Remeikaitė. – Geriausiai pamenu naktį, kurią praleidome Biržuose.
Atvykus į miesto turizmo centrą specialistė mus nusiuntė pas vietinę gyventoją Onutę, kuri keliautojus su palapinėmis priimdavo savo kieme. Kaip smagu ir tuo pačiu baugu buvo miegoti palapinėje, kai prie laužo prisiklausėme jos istorijų apie smegduobes, jose dingusius žmones ir gyvulius.
Ir kaip nuostabiai kitą rytą pusryčiavome kluone ant šiaudų, kur ji mums nešė iš grikių miltų keptus sklindžius su naminėmis uogienėmis. Net grikių miltai buvo jos pačios sumalti kieme, kur stovėjo girnos. Ši patirtis man paliko neišdildomą įspūdį.“
Įkvėpta vietinės produkcijos skonio ir sentimentų Biržų kraštui Kotryna sukūrė sluoksniuotą ruginės duonos deserto receptą: „Kai lokalumo kampanijos proga „Rimi“ mane pakvietė išsirinkti Lietuvoje gaminamą produktą ir su juo sukurti receptą, prieš akis iškilo būtent ta naktis ir Biržų miestas. Tad jūsų dėmesiui – abejingų nepaliekantis desertas, kuris puikiai tiks švenčiant Vasario 16-ąją.“
Sluoksniuotas ruginės duonos desertas (4 porcijos)
Reikalingi produktai
Trupiniams:
- 250 g Biržų krašto „Senolių“ duonos
- 35 g sviesto
- 30 g rudojo cukraus
Vyšnioms:
- 400 g šaldytų vyšnių
- 50 g medaus
- 1 a. š. cinamono
Kremui:
- 400 g grietinės
- 50 g medaus
- 0,5 a.š. vanilės pastos (nebūtina)
Kaip gaminti
Sumaišykite kremo ingredientus ir įdėkite į šaldytuvą.
Vyšnias, medų ir cinamoną pakaitinkite puode kelias minutes, kol paleis skystį ir užvirs. Pusę uogų išgriebkite ir atidėkite. Likusį puodo turinį sutrinkite trintuvu. Įmaišykite atgal išimtas vyšnias.
Duoną sulaužykite gabalėliais ir sutrupinkite maisto smulkintuvu. Keptuvėje išlydykite sviestą, berkite cukrų ir trupinius, išmaišykite ir kepkite ant vidutinės kaitros 15-20 min. Kartais pamaišykite, leiskite atvėsti, kad taptų traškūs.
Sluoksniuokite stiklinėse: dėkite trupinių, kremo, vyšnių (jas įleiskite švelniai, nes grims gilyn), vėl trupinių ir kremo.
Palikite šaldytuve kelioms valandoms ar per naktį. Jei norite išlaikyti trupinių traškumą, patiekite iškart.
Skanaus!