Paskaičius, kaip gaminamas tikrasis šimtalapis, supratau, kad iš šaldytos tešlos lapelių tokio nepagaminsiu, tad pasitelkiau fantaziją, pakviečiau pagalbon silikoninį kilimėlį, kočėlą ir ėmiausi gamybos.
Rezultatas pranoko absoliučiai visus lūkesčius. Ir ne tik pjūvio. Apibūdinti skonį sunku, reikia būtinai paragauti to sluoksnių, lydyto sviesto, cukraus ir traškančių aguonų kvarteto.
Kad labai skanu, supratau tuomet, kai pirmą kartą iškepusi šį pyragą palikau jį atvėsti ir ruošiau fotoaparatą bei vietą fotosesijai. Po 20 minučių pyrago neberadau. Turėjau vilties, kad kažkas jį padėjo į kitą vietą, bet ne... Jis buvo suvalgytas iki trupinėlio. Valgytojai labai atsiprašinėjo, bet sakė buvę tiesiog bejėgiai atsispirti pjauti gabalą po gabalo.
Nė kiek nepykau, veikiau supratau radusi gero skonio gaminį, tešlos ir kitų ingredientų galima nusipirkti, o didesnis bandymų skaičius atveda iki tobulumo.
Tokį tobulą, paprastą, greitą, elementarų pristatau ir jums.
Vienam pyragui pasiruošiu:
- 500 g šaldytos mielinės tešlos (pakuotė iš 5 lapelių)
- 100 g lydyto sviesto
- 100 g rudojo cukraus
- 50 g aguonų
- 1 M dydžio kiaušinį
- 2–3 šaukštus kvietinių miltų
Taip pat pasiruošiu 24 cm silikoninę kepimo formą aukštais kraštais (vadinamoji kekso, duonos forma)
Tešlos lapelius išdėlioju ant darbastalio iki pilnai atšyla.
Silikoninį kilimėlį pabarstau trupučiu miltų, ranka paskirstau po visą plotą, dedu tešlos lapą, ant jo beriu žiupsnelį miltų ir kočėlu stumdau į viršų ir apačion, kol gaunu idealiai ploną lakštą. Plotį stengiuosi palikti originalų, jis atitinka kepimo formos plotį.
Lakštą patepu ketvirtadaliu sviesto, beriu ketvirtadalį cukraus ir tiek pat aguonų. Pradedant nuo apačios, lakštą susuku į ruloną. Jį dedu į formą.
Tą patį kartoju su likusiais keturiais tešlos lapeliais, gautus rulonus sudėdama taip: du ant dugno ir du ant jų. Ranka kiek paploju, kad susijungtų, bet mielinė tešla kepant labai pučiasi, tad viskas susijungia savaime.
Penktąjį kočioju kuo ploniau į visas puses, niekuo nebetepu ir nebebarstau, susuku į ruloną ir supjaustau 1,5-2 cm pločio rutuliukais. Juos tolygiai išdėlioju ant pyrago viršaus ir aptepu išplaktu kiaušiniu. Kartais pabarstau aguonomis.
Formą dedu į šaltą orkaitę ant grotelių (per vidurį) ir jungiu 200 laipsnių kaitrą. Kepu apie 35–40 minučių.
Pyragas skaniausias ką tik iškeptas, gausiai pabarstytas cukraus milteliais. Atvėsusį laikau kambario temperatūroje popieriniame maišelyje. Šaldytuve laikyti neverta.