Avižinių dribsnių, ruginių miltų ir sėklų duona
Reikės:
- 170 g avižinių dribsnių
- 350 g miltų
- 400 g ruginių miltų
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 2,5 a. š. sausų mielių
- 2 puodelių (mano puodelis 220 ml) karšto vandens (ne šilto, bet kad įkišus pirštą jaustųsi karštis)
- 2 v. š. saulėgrąžų
- 2 v. š. aguonų
- 2 v. š. sezamų sėklų
- 0,5 v. š. druskos
Duonai apibarstyti:
- 2–3 v. š. avižinių dribsnių
- 1 v. š. saulėgrąžų
- 1 v. š. moliūgų sėklų
Kaip gaminti
Rudąjį cukrų kartu su mielemis užpilti šlakeliu karšto vandens ir palaikyti keletą min., kol ištirps cukrus. Abiejų rūšių miltus, avižinius dribsnius, sėklas ir druską sumaišyti. Į miltus supilti mieles ir vandenį (jei tešla sunkiai minkosi, pilti keletą šaukštų vandens) ir užminkyti tešlą – ji turi būti lipni.
Tešlą sudėti į aliejumi išteptą indą, uždengti plėvele ir palaikyti 1 val. kambario temperatūroje. Po to indą dėti į šaldytuvą nuo 8 iki 48 val. (aš laikiau 16 val).
Prieš kepant tešlą tik šiek tiek perminkyti, dėti į formą, paviršių apipurkšti vandeniu, užberti sėklų mišinį ir įspausti.
Tešlą formoje šiek tiek pakildinti ir kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 50–60 min.
Pastabos:
galima daryti du mažesnius kepaliukus;
sėklas galima rinktis kokių norite ar turite;
iškepus leiskite atvėsti ir tik tada pjaustykite;
iškepus susukite į drėgną rankšluostį, kad suminkštėtų pluta.