Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad balandėliai išties populiarūs – jie yra antroje populiariausių kulinarijos gaminių vietoje. Be to, šaltuoju metu laiku išauga ir balandėliams skirtų ingredientų: smulkintos kiaulienos ir kopūstų pardavimai.
„Nors lietuviai įmantresnius patiekalus ragauja drąsiau, šaltuoju metų laiku pirkėjai lieka ištikimi tradiciniam maistui, tokiam, kaip balandėliai. Šis patiekalas rikiuojasi antroje daugiausiai parduodamų kulinarijos gaminių sąrašo vietoje.
Nors kiauliena ir kopūstai tarp tinklo pirkėjų populiarūs išlieka ištisus metus, žiemą padidėja smulkintos kiaulienos pardavimai. Taip pat pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir įvairesni prieskoniai, tokie kaip kuminai, maltas imbieras, anyžiai“, – teigia V.Budrienė.
Skirtingi kraštai – skirtingi receptai
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad balandėliai – vienas seniausių tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalų. Tačiau šis patiekalas mėgstamas ne tik Lietuvoje.
„Nors konkreti šio patiekalo kilmė nėra iki galo aiški – manoma, kad balandėliai atsirasti galėjo jau prieš 2000 metų. Sakoma, kad šio patiekalo kūrėjai – žydai. Visgi, priklausomai nuo regiono, skyrėsi balandėlių ingredientai. Pavyzdžiui, Rumunijos žydai juos gamindavo su aštresnio skonio, pikantišku padažu, tuo metu Ukrainoje mėgstamas saldžiarūgštis padažas“, – teigia V.Juodkazienė.
Panašūs į balandėlius kopūstų suktinukai taip pat mėgstami ir Skandinavijoje, Austrijoje, pietų Europos šalyse: Graikijoje, Italijoje. Pavyzdžiui, graikai balandėlius gamina naudodami kopūstus, maltą jautieną, ryžius bei tradicinį iš kiaušinių ir citrinos sulčių pagamintą padažą. Šį patiekalą Graikijos gyventojai vadina „lahanodolmades“. O italai į balandėlių įdarą deda parmidžano ir juos patiekia su naminiu pomidorų padažu.
Bulgarijoje balandėliai gaminami iš maltos kiaulienos ir veršienos, morkų, pomidorų ir patiekiami su jogurto bei paprikų padažu. Lenkijoje balandėliai vadinami „goląbki“, jų įdaras gaminamas iš kiaulienos ir jautienos faršo, tačiau mėsa maišoma ne tik su ryžiais, bet ir miežių ar grikių kruopomis.
Balandėliai valgomi ne tik Šiaurės ar Rytų Europoje, bet ir pietuose.
Mėgstami ir Azijoje
Artimuosiuose Rytuose nuo neatmenamų laikų egzistuoja į balandėlius šiek tiek panašūs suktinukai „dolma“. Tiesa, gaminant juos mėsa sukama ne į kopūstą, bet baklažanus, cukinijas, ankštinius pipirus, o dažniausiai – į vynuogių lapus. Kadangi šiauriau vynuogių lapų rasti buvo sudėtinga, į „dolma“ panašiam patiekalui pasigaminti buvo panaudota artimesnė šiems kraštams daržovė.
Iš kopūstų pagaminti suktinukai mėgstami ir vakarų Azijoje, o ypač Kinijoje. Ekspertė pasakoja, kad azijietiški balandėliai gaminami iš kopūstų, smulkintos mėsos, dažniausiai kiaulienos ar vištienos, tradicinių ryžių arba iš žiedinių kopūstų pagamintų „ryžių“, įvairiausių daržovių: morkų, svogūnų, tarkuotos imbiero šaknies ir kepami yra orkaitėje. Gaminant įdarą į jį dažnai įmaišomas ir keptas susmulkintas kiaušinis.
Nors Lietuvoje balandėliai dažniausiai patiekiami su bulvėmis – prie jų puikiai dera ir įvairiausios rūšies kepti grybai, pupelių salotos, kurios gaminamos iš pupelių, smulkiai supjaustytų svogūnų, marinuotų agurkėlių, kaparėlių, smulkintų petražolių ir lengvo padažo su aliejumi ir citrina. Žinoma, prie šio patiekalo itin tinka bulvių košė ar keptos bulvės. Jeigu norisi lengvesnio garnyro prie balandėlių išsikepti galima ne tik bulvių, bet ir žiedinių kopūstų.
V.Juodkazienė dalijasi ir kelių įmantresnių padažų, tiksiančių prie balandėlių receptais.
Itališkas padažas balandėliams
Reikės:
- alyvuogių aliejaus
- svogūno
- 1 skardinės susmulkintų pomidorų savose sultyse
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- šaukštelio maltų raudonųjų pipirų dribsnių
- 4 skiltelių susmulkinto česnako
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
- žiupsnelio šviežių susmulkintų petražolių
Kaip gaminti
Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite lašelį aliejaus, pakepinkite susmulkintą svogūną, suberkite susmulkintus pomidorus, dėkite pomidorų pastos, aitriųjų paprikų, smulkinto česnako, druskos ir juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite ir pavirkite ant nedidelės ugnies, kol padažas sutirštės, galiausiai sudėkite susmulkintas petražoles ir viską pilkite ant paruoštų balandėlių.
Azijos įkvėptas padažas
Reikės:
- 3 šaukštų sezamo aliejaus
- 2 šaukštų kokosų sulčių ir jūros druskos padažo
- 1 šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių
- žiupsnelio kapotų kalendrų
- 1–2 šaukštelių aitriųjų paprikų dribsnių
Kaip gaminti
Visus ingredientus sumaišyti indelyje ir patiekti šalia paruoštų balandėlių.
Grybų padažas
Reikės:
- 2 šaukštų sviesto
- 1/2 šaukštelio alyvuogių aliejaus
- 300 g supjaustytų mėgstamų grybų
- žiupsnelio druskos ir pipirų
- 2 susmulkintų česnako skiltelių
- 1 puodelio sultinio
- 1 puodelio riebios grietinėlės
- 1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
- 2 šaukštelių šviežių čiobrelių
Kaip gaminti
Pirmiausiai gilioje keptuvėje reikėtų ištirpdyti sviestą, tuomet sudėti susmulkintus česnakus ir svogūnus, kai šie įgaus auksinį atspalvį – į keptuvę reikėtų sudėti supjaustytus grybus. Juos kelias minutes pakepinti, tuomet sudėti druskos ir pipirų supilti sultinį, grietinėlę ir pavirti ant nedidelės ugnies, kol padažas sutirštės. Galiausiai sudėti tarkuotą sūrį ir šviežius čiobrelius. Gautą padažą užpildyti ant paruoštu balandėlių. Skanaus!