Senokai buvau dariusi ką panašaus, žodis „nekeptas“ nuskambėjo labai gerai ir priminė, kad kadaise tik tokius pyragus ir gamindavome. Tik anuomet maišydavome maskarponę su grietinėle, gausiai saldindavome ir pyrago pagrindui naudodavome eilinius sausainius.
Dabar jau norisi mažiau cukraus ir riebalų bei įmantresnių pado skonių, todėl po kelių eksperimentų galiu drąsiai pristatyti puikaus skonio receptą.
Pyragą gaminu 26m skersmens torto formoje nuimamais kraštais.
Nekeptas maskarponės pyragas su ananasais
Padui reikės:
- 200 g „piparkūko“ skonio sausainių (arba tiek pat paprastų sausainių ir 3 g kalėdinių prieskonių mišinio)
- 90 g sviesto (pusės standartinio pakelio)
- Maskarponės sluoksniui reikės:
- 500 g maskarponės sūrio
- 500 g graikinio jogurto (10 proc.)
- 1 skardinės konservuotų ananasų griežinėlių (340 g)
- 15 g želatinos
- 75 g cukraus (nebūtinai)
Viskas!
Cukraus į baltąjį sluoksnį nededu visai, nes želatiną brinkinu konservuotų ananasų skystyje, kuris turi pakankamai daug saldumo, tačiau jei esate labiau saldaus nei gaivaus skonio mėgėjai, įmaišykite nurodytą kiekį baltojo cukraus.
Pirmiausia išlydau sviestą ir palieku atvėsti.
Sausainius virtuvinio kombaino S peiliais susmulkinu iki smulkių trupinių, jei tokio neturite, sausainius sudėkite į patvarų maišelį ir trupinkite kočėlu ar stikliniu buteliu.
Trupinius sumaišau su sviestu ir gauta mase iškloju formos dugną bei dalį borto.
Tame pačiame kombaino inde su peiliais sumaišau maskarponės sūrį ir graikinį jogurtą.
Atidariusi konservuotus ananasus, skystį supilu į prikaistuvį, o griežinėlius vienu sluoksniu sudedu ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės.
Skystį pakaitinu iki taps šiltas, suberiu želatiną ir intensyviai maišydama kaitinu, kol želatina visiškai ištirpsta. Išjungiu kaitrą ir palieku atvėsti.
Ananasų griežinėliai dažniausiai būna stori, tokie jau pramoniniai standartai, jie gerokai per stambūs, tad imu aštrų peilį ir pjaunu juos per pusę išilgai.
Atvėsusį ananasų skystį su želatina supilu į maskarponės ir jogurto mišinį, kelioms sekundėms jungiu peilius ar tiesiog mentele sumaišau iki vientisos tekstūros.
Masę pilu ant sausainių pado, ant viršaus išdėlioju ananasų griežinėlius.
Formą dedu į šaldytuvą bent 8 valandoms.
Valgome šaltą.
Šaldytuve šis pyragas nepraranda skoninių savybių net iki 10 dienų!