Šiaip jau tortus mėgstu gaminti tiksliai pagal receptus, bet šįkart buvo visiška improvizacija, kurios pabaiga – labai laiminga ir pavykusi.
Įprastus miltus pakeičiau kokosų ir migdolų miltais, vietoje baltojo cukraus dėjau rudąjį ir 3 kartus sumažinau jo kiekį, pyliau migdolų pieną ir nedėjau kiaušinio. Tačiau dėjau 2 virtus burokėlius ir geros kokybės šokoladą.
Ar dar kyla klausimų, kad gavosi drėgnas, minkštas ir tikrai sveikesnis desertas?
Sveikesnis burokėlių ir šokolado tortas (20–22cm)
Biskvitui reikės:
- 2 vid. dydžio virtų burokėlių
- 100 g kokosų miltų
- 130 g migdolų miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š. valgomosios sodos
- 125 ml aliejaus
- 385 ml pieno (avižų, migdolų ar įprasto)
- 70 g kakavos
- 50 g rudojo cukraus arba 2 v. š. klevų sirupo
- 30 g juodojo šokolado gabaliukų
Šokoladiniam kremui reikės:
- 200 g neutralaus skonio kreminio sūrio „Philadelphia“
- 100–150 g juodojo šokolado
Kaip gaminti
Pirmiausia nulupau ir sutryniau burokėlius iki vientisos masės.
Į vieną dubenį supyliau abiejų rūšių miltus, subėriau kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Viską gerai išmaišiau.
Į maišytuvo indą supyliau rudąjį cukrų (jei naudosite klevų sirupą, pilkite jį), aliejų bei pieną. Viską keletą minučių paplakiau nedideliu greičiu. Tada sudėjau trintų burokėlių masę ir miltų bei kakavos mišinį. Lėtai išmaišiau, kol viskas gražiai susijungė.
Masę supyliau į 22 cm skersmens apvalią formą, formos dugną išklojau kepimo popieriumi. Kepiau apie 40 min.
Pastaba: kepinys bus gana minkštas, tai praėjus 30 min. patikrinkite, kaip atrodo. Gali atrodyti, kad dar neiškepęs, bet kraštai pradėję kietėti. Viskas gerai – dar pakepkite keletą minučių, bet neperkepkite.
Ištraukus iš orkaitės pyragas bus minkštas, bet leiskite formoje visiškai atvėsti, ir jis taps tvirtesnis.
Kol biskvitas vėsta, pasigaminkime šokoladinį kremą. Kambario temperatūros kreminį sūrį dėkite į indą ir lengvai išsukite šaukštu. Šokoladą supilkite į indą ir garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite. Šiltą (ne karštą) šokoladą supilkite į kreminio sūrio masę ir gerai išmaišykite.
Atvėsusį biskvitą dėkite į serviravimo lėkštę, ant jo supilkite šokolado kremą ir mentele lengvai išsklaidykite ant biskvito.
Puoškite šviežiomis (labai tiks rūgštesnės) uogomis, pistacijų riešutais arba kaip fantazija leidžia.
Skanaus!