Nemėgstantys svogūnų kvapo turbūt net skaitydami raukote nosį, tad visiems tiems, kurie netoleruoja šių daržovių, siūlau pasigaminti ne ką mažiau populiarios, kreminės, šildančios česnakų sriubos.
Prancūziška česnakinė sriuba
6 porcijoms reikės:
- 1,5 litro vištienos sultinio
- 200 g česnako
- 100 ml riebios grietinėlės
- 2 šaukštų tyro aliejaus
- 1 šaukšto lydyto sviesto
- 1/2 šaukštelio džiovintų žolelių (raudonėlių, šalavijų ar peletrūnų)
- prancūziško batono (skrebučiams)
Šiai sriubai labiausiai tinka naminis, lėtai virtas ir perkoštas vištienos sultinys. Dažniausiai verdu didesnį jo kiekį ir dalį užšaldau, tad naudodama tokį ruošinį, česnakinę sriubą pagaminu palygint greitai.
Česnakus nulupu. Profesionalai rekomenduoja skilteles perpjauti pusiau ir išimti šerdį, tačiau aš šios taisyklės dažniausiai nepaisau, skonio skirtumo nepajaučiau.
Sultinį puode užkaitinu iki virimo, nemažinant kaitros suberiu česnakų skilteles, verdu apie 7–8 minutes. Jei sultinys buvo virtas be druskos, pasūdau, beriu prieskonius.
Kol verda česnakai, įkaitinu keptuvę, joje įkaitinu sviestą ir iš abiejų pusių apkepinu batono riekes.
Sultinyje apvirusius česnakus maisto smulkintuvu sutrinu iki vienalytės masės ir į gautą masę supilu grietinėlę, sumaišau ir palaukiu, kol viskas užkunkuliuos. Tuomet išjungiu kaitrą, dengiu dangtį ir puodą palieku ramybėje bent 10 minučių.
Sriubą tiekiu karštą. Į lėkštes pilu po kelis samčius, į ją merkiu paruoštus skrebučius. Kartais beriu kapotų kalendrų ar krapų lapų, dedu kelias šviežias spanguoles.