Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste – juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai.
Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.
„Pastebime, kad pirkėjai vis drąsiau leidžiasi į skonių keliones. Ir nesvarbu, ar tai pikantiški patiekalai, ar desertai. Tačiau nostalgiją keliantys ar vaikystę primenantys skoniai visada ras vietos ant mūsų stalo. Vienas tokių yra nesenstanti saldumynų klasika – karamelė“, – sako V.Budrienė.
Reikės vos kelių ingredientų
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad norint namuose pasigaminti karamelę, įmantrių ingredientų neprireiks.
„Karamelei pagaminti užtenka vos kelių produktų: cukraus, sviesto bei riebios grietinėlės. O jeigu ieškote įdomesnių skonių arba mėgstate ne tokius saldžius desertus – į karamelę įberkite žiupsnelį druskos. Gausite pastaruoju metu pasaulyje itin pamėgtą sūdytą karamelę“, – teigia T.Lauvray.
Pasak jo, paprastai išskiriamos dvi karamelės rūšys: kieta ir kreminė, skysta karamelė. Gaminant skystą karamelę – kepinant cukrų yra įpilama šiek tiek vandens, tuo metu ruošiant kietą karamelę šis elementas nereikalingas.
„Ruošiant klasikinę kreminę karamelę pirmiausia keptuvėje ant nedidelės ugnies reikėtų pakaitinti cukrų. Tuomet į keptuvę įpilti šiek tiek vandens, padidinti ugnį iki vidutinės ir viską apie 4-5 minutes pakaitinti, kol mišinys įgaus sodrią vario spalvą. Galiausiai į keptuvę pilama grietinėlė ir dedamas sviestas. Supylę šiuos ingredientus, viską nuolat maišykite, kol karamelė taps vientisos konsistencijos. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti“, – pasakoja ekspertas.
Kaip teigia T.Lauvray, karamelę gaminti reikėtų puode ar keptuvėje storesniu dugnu – taip kaitinamas cukrus nesudegs. Anot eksperto, gaminant karamelę eksperimentuoti nepatartina ir su cukrumi. Geriausią rezultatą gausite pasirinkę tradicinį baltąjį, rafinuotą cukrų. Jis pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių, todėl lengvai tirpsta, ir karamelės masė tampa itin tolygi. Neatsiejama karamelizacijos proceso dalis – cukrus. Šis procesas vyksta lėtai jį kaitinant.
Kaitinant cukrų galima ne tik pasigaminti karamelę, bet ir karamelizuoti įvairiausius kitus desertams ar pikantiškiems patiekalams reikalingus ingredientus: obuolius, apelsinų griežinėlius ir netgi svogūnus. Būtent dėl šios priežasties didelį dėmesį reikėtų skirti temperatūrai – jeigu iš karto cukrų tirpdysite ant aukštos temperatūros, jis apdegs, todėl karamelė ar kiti karamelizuojami ingredientai gali įgauti kartaus skonio.
Kur panaudoti karamelę
„Naminę karamelę galima naudoti praktiškai visur: ja gardinti ledus, netgi pusrytinį jogurtą, granolą ar vaflius. Karamelė – puikus ingredientas ir pertepant įvairiausius tortus, gardinant pyragus, keksiukus. Karamelės įmaišyti galima įmaišyti ir į krembriulė, panakotos masę arba ja pagardinti braunius, įvairiausius kavos desertus. Karamelė puikiai dera prie riešutų, spragintų kukurūzų, obuolių, kriaušių, bananų, netgi moliūgų. Jeigu norite dar įmantresnio karamelės skonio – ją galite pagardinti cinamonu ar anyžiais“, – teigia ekspertas.
Galbūt skamba keistai, tačiau karamelei dar ypatingesnio skonio suteikia čiobreliai ar rozmarinas. Taip pagardinta karamelė puikiai dera prie įvairiausių desertų su riešutais. O jeigu karamelę pagardinsite į ją įtarkuodami šiek tiek apelsino žievelės – ji puikiai tiks skanauti su vaniliniais ledais.
T.Lauvray siūlo su šiuo ingredientu paeksperimentuoti namuose bei dalijasi keliais saldėsių receptais: vaikystę primenančio obuolių pyrago ir nekepto karamele pagardinto sūrio torto.
Nekeptas sūrio pyragas su karamele ir riešutais
Pagrindui reikės:
- 200 g graikinių riešutų
- 180 g datulių be kauliukų
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
Kremui reikės:
- 500 g kreminio sūrio
- 2 v. š. medaus
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 50 g smulkintų graikinių riešutų
- 100 g saldžios grietinėlės
- 10 g želatinos
Karamelei reikės:
- 100 g cukraus
- 20 g sviesto
- 120 ml plaktos grietinėlės
Apibarstyti reikės:
- 1 v. š. smulkintų graikinių riešutų
- 2 v. š. migdolų drožlių
Kaip gaminti
Iš vakaro užpilkite datules vandeniu ir palikite brinkti per naktį. Kitą dieną vandenį nupilkite ir gaminkite pyragą. Graikinius riešutus apie 5-8 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje, o po to leiskite jiems atvėsti. Skrudintus riešutus ir išbrinkusias datules sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir viską sutrinkite. Paruošta mase išklokite apvalios kepimo formos dugną bei sieneles ir dėkite į šaldytuvą.
Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Pakaitinkite saldžią grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi bei vanilės ekstraktu, tuomet suberkite smulkintus graikinius riešutus, grietinėlę ir viską gerai išmaišykite.
Paruoštą kremą supilkite ant atšaldyto ir sustingusio pyrago pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą.
Nedideliame puodelyje išlydykite karamelei skirtą cukrų, tuomet įdėkite sviesto ir atsargiai išmaišykite. Kai sviestas išsilydys, nukelkite puodą nuo viryklės, įpilkite dalį plaktos grietinėlės, pamaišykite ir tik tuomet supilkite likusią plaktą grietinėlę. Puodą vėl uždėkite ant viryklės ir maišydami virkite apie 5 minutes.
Kai karamelė atvės, užpilkite ją ant atšalusio pyrago ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais bei migdolų drožlėmis. Skanaus!
Karamelinis obuolių pyragas
Tešlai reikės:
- 5 kiaušinių
- 80 g cukraus
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 160 g miltų
- 10 g kepimo miltelių
- ½ a. š. sviesto
Pieniškam užpilui:
- 150 ml pieno
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 200 ml sutirštinto pieno
- 1 v. š. vanilės ekstrakto
Karameliniam užpilui:
- 100 g cukraus
- 20 g sviesto
- 120 ml plakamosios grietinėlės
Obuolių įdarui:
- 300 g obuolių
- 2 v. š. cukraus
- 20 g sviesto
- 300 ml plakamosios grietinėlės
Kaip gaminti
Pirmiausia paruoškite tešlą. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Į plaktus baltymus suberkite cukrų ir švelniai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, išmaišykite. Maišydami vieną po kito supilkite kiaušinių trynius bei vanilės ekstraktą.
Atskirame inde miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite mišinį į kiaušinius ir švelniai maišykite medine mentele, kol masė taps vientisa.
Apvalią maždaug 26 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu, apibarstykite miltais ir supilkite paruoštą tešlą. Kepimo formą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 25 minutes.
Iškepusį pyrago pagrindo paviršių subadykite dantų krapštuku ir palikite atvėsti.
Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus pieniškam užpilui skirtus ingredientus: pieną, sutirštintą pieną, plakamąją grietinėlę bei vanilės ekstraktą. Paruošta mase padenkite atvėsusią tešlą ir šaldykite šaldytuve, kol užpilas sustings – mažiausiai 5 valandas.
Kol pyragas stingsta, paruoškite karamelės užpilą. Į nedidelę keptuvę suberkite cukrų ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros. Kai cukrus visiškai ištirps, sudėkite sviestą ir pamaišykite. Sviestui ištirpus, keptuvę nukelkite nuo kaitros ir neskubėdami supilkite plakamąją grietinėlę. Pamaišykite, perkelkite keptuvę atgal ant viryklės ir maišydami kaitinkite dar 3 minutes.
Kol susidariusi karamelė atvės, nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas ir supjaustykite vaisius plonais griežinėliais. Didelėje švarioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite paruoštus obuolius, viską apibarstykite cukrumi ir kepkite apie 2–3 minutes, kol obuoliai suminkštės, tačiau neperkepkite, kad neištižtų.
Plakamąją grietinėlę išplakite iki standumo, padenkite ja sutvirtėjusį pyrago pagrindą, ant viršaus išdėliokite keptus obuolius ir viską apšlakstykite karamele.