Švediško restorano atstovas dalijasi trimis tipinio švediško „julbord“ patiekalų receptais – galbūt šiemet ir jūs užsinorėsite paįvairinti savo šventinį stalą. Nustebsite, kaip paprasta juos pasigaminti.
Išvertus iš švedų kalbos „julbord“ reiškia „Kalėdų stalas“. Dažniausiai ant jo patiekiama užkandžių su žuvimi, karštųjų patiekalų ir desertų. IKEA maisto departamento vadovas Mindaugas Šiaulys dalijasi trimis populiariais švediškais kalėdinių patiekalų receptais – po vieną iš kiekvienos kategorijos.
Tradicinis bulvių ir šprotų apkepas „Janssons frestelse“
„Janssons frestelse“ – klasikinis švedų patiekalas, itin populiarus ir mėgstamas per Kalėdas. Išvertus iš švedų kalbos tai reiškia „Janssono pagunda“. Tai bulvių ir šprotų apkepas su grietinėle, o pasigaminti jį – visai nesudėtinga.
Reikės:
- 9–10 vidutinio dydžio bulvių,
- 2 valg. šaukštų sviesto,
- 1 plonais griežinėliais pjaustyto svogūno,
- apie 20 šprotų iš skardinės,
- druskos ir pipirų,
- 150 ml riebios grietinėlės,
- 150 ml nenugriebto pieno,
- 1 valg. šaukšto maltų džiūvėsių.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Bulves nulupkite ir supjaustykite 0,5 cm storio šiaudeliais – kiek ploniau, negu ruošiant gruzdintas bulvytes.
Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir jame lengvai apkepkite pjaustytus svogūnus, kol suminkštės. Jokiu būdu svogūnų neperkepkite – jie turi pagelsti, o ne paruduoti.
Ten pat sudėkite bulves, kepkite kelias minutes.
Pusę svogūnų ir bulvių mišinio paskleiskite ant indo, kuriame apkepą pašausite į orkaitę, dugno. Ant viršaus tolygiai išdėliokite 10 šprotų. Užbarstykite druskos ir pipirų.
Dėkite dar vieną svogūnų ir bulvių mišinio sluoksnį, ant jo išdėliokite likusius 10 šprotų. Skystį, kuriame buvo šprotai, tolygiai užpilkite ant patiekalo viršaus.
Užpilkite du trečdalius pieno ir grietinėlės, apibarstykite maltais džiūvėsiais. Dar kartą paskaninkite druska ir pipirais.
Kepkite apie 45 minutes arba kol iškeps bulvės. Kepimui įpusėjus, supilkite likusį pieną ir grietinėlę. Jei per sausa, galite įpilti dar pieno. Svarbu, kad patiekalas būtų vienalytis, drėgnas.
Džine marinuota lašiša „Gingravad lax“
„Gingravad lax“ arba džine marinuota lašiša – tradicinis švediško Kalėdų stalo patiekalas. Įprastai lašiša marinuojama naudojant tik druską ir cukrų, paskaninant krapais ir baltaisiais pipirais, bet šis receptas kiek kitoks.
Kad įgytų tradicinį švedišką kalėdinį skonį, lašiša dar skaninama džinu ir kadagių uogomis. Taip paruošta lašiša įprastai patiekiama kaip šaltas užkandis.
Reikės:
- 1,2 kg lašišų filė su oda, padalytos į dvi dalis,
- 2 valg. šaukštų baltųjų pipirų žirneliais,
- 2 šaukštelių kadagių uogų,
- 60 g rupios jūros druskos,
- 10 g šviesaus nerafinuoto cukranendrių cukraus,
- 30 g smulkaus baltojo cukraus,
- 25 g stambiai kapotų krapų su koteliais,
- 3 valg. šaukštų džino.
Kaip gaminti
Rankomis patikrinkite, ar lašišos filė nelikę kaulų. Jei rasite, pašalinkite pincetu.
Grūstuvėje sugrūskite pipirus ir kadagių uogas, ne pernelyg smulkiai.
Marinatui sumaišykite druską, abiejų rūšių cukrų ir grūstus pipirus su kadagių uogomis.
Pasiruoškite maistinę plėvelę. Ant jos turėtų tilptų abi lašišos filė dalys. Ant plėvelės užbarstykite šiek tiek krapų ir paskleiskite marinato. Lašišų gabaliukus dėkite oda į apačią.
Likusią marinato dalį rankomis įtrinkite į lašišų filė, pašlakstykite džinu ir apibarstykite likusiais krapais.
Sudėkite abi filė puseles kartu kaip sumuštinį – oda turi likti išorėje. Tvirtai apsukite maistine plėvele ir įdėkite į šaldymo maišelį. Iš maišelio pašalinę kuo daugiau oro, maišelį uždarykite. Įdėkite į kokį nors indą, iš viršaus kuo nors prispauskite (pavyzdžiui, mažesniu indu ar pupelių skardine) ir palikite šaldytuve 48 valandoms. Kas 12 valandų suvožtinį apverskite.
Žuvį išvyniokite ir, nubraukę šalin krapus, greitai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Įdėkite į švarų maistui skirtą maišelį ir palikite šaldytuve dar 24 valandoms, kad marinatas tolygiai pasklistų.
Labai aštriu peiliu lašišą plonai supjaustykite.
Suvartokite per 2–3 dienas arba dalį užšaldykite kitam kartui.
Taip paruoštą lašišą dėkite ant plonai raikytos ruginės duonos, pagardinkite griežinėliu citrinos. Arba patiekite didelėje serviravimo lėkštėje, papuoškite kadagių uogomis, pabarstykite krapais. Prieš pat patiekdami lašišą pašlakstykite džinu.
Ryžių pudingas „Ris a la Malta“ su apelsinais
„Ris a la Malta“ – tai ryžių pudingas, švedų ypač mėgstamas kalėdinis desertas, be kurio „julbord“ būtų praktiškai neįsivaizduojamas. Švedijoje paplitę įvairūs šio pudingo variantai, o IKEA šefas dalinasi recepto versija su marinuotais apelsinais.
Marinuotiems apelsinams reikės (4–6 porcijoms):
- 100 ml vandens,
- 90 g perlinio cukraus,
- 2 gvazdikėlių,
- 2 kardamono ankščių,
- 1–2 valg. šaukštų tamsaus romo,
- 2–3 apelsinų.
Ryžių pudingui:
- 90 g nevirtų trumpagrūdžių baltųjų ryžių,
- 200 ml vandens,
- 1/4 šaukštelio druskos dribsnių,
- 500 ml pieno,
- 1 cinamono lazdelės,
- 150 ml riebios grietinėlės,
- 1/2 šaukštelio vanilės miltelių,
- 1–2 valg. šaukštų (arba pagal skonį) cukraus pudros.
Kaip gaminti
Marinuoti apelsinai
Į prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų, gvazdikėlius ir kardamono ankštis. Užvirus, sumažinkite kaitrą ir virkite dar 6–8 minutes, prikaistuvį retkarčiais sujudindami, kol sirupas kiek sutirštės. Nukėlę nuo kaitlentės įmaišykite romą ir palikite vėsti.
Nupjaukite apelsinų galus ir nulupkite žievelę bei požievį, tada apelsinus plonai supjaustykite ir sudėkite į dubenį.
Supjaustytus apelsinus užpilkite sirupu, dubenį uždenkite ir mažiausiai porai valandų dėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami, gvazdikėlius ir kardamono ankštis išimkite.
Ryžių pudingas
Į prikaistuvį suberkite ryžius, užpilkite juos vandeniu, įberkite druskos. Užvirus, sumažinkite kaitrą, pridenkite ir palikite virti dar apie 10 minučių. Supilkite pieną, įmerkite cinamono lazdelę ir, retkarčiais pamaišydami, virkite dar 30–35 minutes, kol sutirštės. Stebėkite, kad neprisviltų. Išvirus, nukelkite nuo kaitlentės, išimkite cinamono lazdelę ir palikite ryžius visiškai atvėsti.
Grietinėlę išplakite iki purumo, įmaišykite vanilę ir cukraus pudrą, tada švelniai sumaišykite su atvėsusiais ryžiais.
Patiekite su keliais apelsino griežinėliais ir sirupu.