Išbandykite Giedrės Barauskienės receptą iš neseniai pasirodžiusios knygos „Sodo istorijos“. Knygų autorė, žurnalistė ir fotografė, ne kartą nominuota pasauliniame maisto fotografų konkurse „Pink Lady Food Photographer of the Year“, vaizdais ir žodžiais sukūrė įstabų receptų albumą.
Pyragėliai su miško grybais (22 pyragėliai)
Tešlai reikės:
- 180 g šalto sviesto
- 250 g visagrūdžių kvietinių miltų
- 30 g tarkuoto kietojo sūrio
- 2 šaukštų grietinės
- 1 šaukštelio druskos
- 2 kiaušinių
Įdarui:
- 100 g džiovintų grybų
- 4–5 šaukštų aliejaus
- 2–3 svogūnų
- 1 šaukštelio druskos
- 2–3 šakelių čiobrelių
Padažui:
- 100 g sviesto
- čiobrelių lapelių
- druskos
- šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 200 ml grietinės
Kaip gaminti
Grybus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį brinkti.
Tešlai sviestą sutarkuokite arba smulkiai sukapokite ir dubenyje sumaišykite su miltais, sūriu, grietine ir druska. Įmuškite vieną kiaušinį. Tada viską suminkykite į kamuolį. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.
Išmirkytus grybus nusunkite ir sudėkite į puode verdantį pasūdytą vandenį. Po 30–35 min. juos išgriebkite ir jeigu reikia, pasmulkinkite.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite susmulkintus svogūnus, druską ir 8–10 min. pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol ims karamelizuotis. Tada sudėkite grybus, nubrauktus čiobrelių lapelius ir dar 6–7 min. troškinkite. Įdarą atvėsinkite.
Tešlą iškočiokite iki 1 cm storio ir formele ar puodeliu išspauskite 10–12 cm skersmens apskritimus. Dėkite ant jų po šaukštą įdaro ir užsandarinkite kraštus.
Aptepkite pyragėlių viršų kiaušinio plakiniu, mediniu iešmeliu ar šakute padarykite keletą skylučių, kad kepant išeitų garai. Kepkite iki 180–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 25 min.
Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite po žiupsnį čiobrelių lapelių, druskos, pipirų, galiausiai – grietinę. Kai padažo konsistencija bus vientisa, nukelkite nuo viryklės.
Pyragėlius valgykite mirkydami padaže.