Šį keksą galima ruošti ir be spanguolių, bet jeigu mėgstate šių uogų dovanojamą rūgštumą, neatsisakykite jų.
Citrininis keksas su spanguolėmis
Reikės:
- 1 citrinos
- 230 g kambario temperatūros sviesto (dar šiek tiek reikės kepimo formai ištepti)
- 230 g kvietinių miltų
- 1 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 0,25 a. š. druskos
- 250 g cukraus
- 4 didelių kiaušinių, kambario temperatūros
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- spanguolių
Glazūrai reikės:
- 80 g miltelinio cukraus
- 2–4 a. š. citrinų, apelsinų aarba spanguolių sulčių
Papuošti reikės:
- spanguolių
- miltelinio cukraus
Kaip gaminti
Dėkite citriną į nedidelį puodelį, užpilkite vandeniu ir dėkite virti. Virkite, kol citrina suminkštės, apie 30 minučių. Nusausinkite ir atvėsinkite. Kai atvės pakankamai, kad galėtumėte paimti į ranką, stambiai supjaustykite citriną ir pašalinkite sėklas. Sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite.
Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.
Kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais, perteklių nukratykite.
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
Elektriniu plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi – plakite, kol masė bus tolygi ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilę. Sumažinę plaktuvo greitį per du kartus suberkite miltus pakaitomis su trinta citrina. Plakite tik kol susimaišys, neperplakite.
Pusę tešlos supilkite į kepimo skardą, užbarstykite keletą spanguolių, supilkite likusią tešlą.
Kepkite maždaug 1 valandą 25 minutes – ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir palikite kepimo formoje, po 30 minučių išverskite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
Glajui dubenyje sumaišykite miltelinį cukrų ir 2 arbatinius šaukštelius sulčių. Po truputį pilkite dar sulčių, kol glajus bus tinkamo tirštumo.
Atvėsusį pyragą apliekite glajumi ir papuoškite spanguolėmis. Leiskite sustingti mažiausiai 30 minučių.