Vienoje laidų ir nugirdau, kad apelsinai pyragams yra išverdami. Skambėjo kiek keistai, nors mintyse sukosi pačios gaminami džemai ir ilgai su visa žieve verdami citrusiniai. Prisiminiau ir sunkiai kramtomas žieveles keptuose pyraguose su šviežiais apelsinais, tad idėja labai patiko.
Ėmiau ir pabandžiau.
Skonis ir kvapai viršijo visus lūkesčius, ragavusieji laižėsi ir šypsojosi. Ir net aš, saldumynų NEmėgėja, sulapnojau nemažą gabalą, toks šlapias, aromatingas ir nunešantis kažkur į Kalėdas jis buvo. Būtinai kepsiu šį pyragą didžiosioms metų šventėms.
Pyragui gaminti reikėtų pasitelkti virtuvinę techniką – kombaino šluoteles, paprastą ar kokteilių plaktuvą, sėkmės garantas – idealiai su cukrumi išplakti kiaušiniai.
Tešlai reikės:
- 2 apelsinų
- 4 kiaušinių
- 240 g cukraus
- 160 g kvietinių miltų
- 7 g kepimo miltelių
- 2-3 g meduolių prieskonių
Sirupui:
- 1 apelsino
- 50 g rudojo cukraus
- 100 ml vandens (naudoju likusį po apelsinų virimo)
Pirmiausia kaičiu puodą su vandeniu, 2 apelsinus nuplaunu, nuimu žiedkočius ir nardinu puodan. Dengiu dangtį, iki minimalios sumažinu kaitrą ir verdu apie 45 minutes.
Apelsinus ištraukiu, vandenį palieku vėsti.
Vieną apelsiną supjaustau ne itin plonais griežinėliais, jie guls ant tešlos, likusių galiukų neišmetu, sunaudosiu sirupui. Kitą apelsiną supjaustau stambiais kubeliais ir sumalu iki vientisos tyrės.
Kiaušinius įmušu į plakimo indą, beriu cukrų ir plaku 5 minutes. Jei norite puikaus rezultato, plakimo laiko netrumpinkite.
Miltus sumaišau su kepimo milteliais ir prieskoniais, beriu į kiaušinių plakinį ir įmaišau, čia jau atvirkščiai nei prieš tai, reikia plakti kuo trumpiau. Galiausiai sudedu apelsinų tyrę ir įmaišau į tešlą.
Šiam pyragui patogiausia naudoti atsegamą kepimo formą. Ją iškloju kepimo popieriumi, pilu tešlą, formą keliskart švelniai trinkteliu į stalą.
Jungiu 160 laipsnių kaitrą, ant tešlos tolygiai išdėlioju apelsinų griežinėlius. Formą dedu į įkaitintos orkaitės vidurį ir kepu 50 minučių.
Kol pyragas kepa, pasiruošiu sirupą. Į prikaistuvį pilu 100 ml skysčio, kuriame virė apelsinai, įspaudžiu šviežio apelsino sultis, smulkiai supjaustytus virtų apelsinų likučius, beriu cukrų ir lėtai kaitinu, kol jis ištirpsta.
Iškepusį pyragą atvėsinu, subadau šakute ir sulieju irgi atvėsintu sirupu, formą pridengiu ir palieku bent 3 valandas ramybėje, kambario temperatūroje.
Į šaldytuvą dėti nėra būtinybės, po gaubtu ar maistine plėvele pyragas išlieka šviežias ir nesukietėjęs iki savaitės.
Valgome su karštais gėrimais, itin tinka arbatos draugija.