Nori išbandyti ir tu, bet bijai mielinės tešlos? Recepto pabaigoje duosiu keletą patarimų, ir tavo kepinys bus tobulai pavykęs ir skanus.
Mielinės bandelės su varške ir razinomis (12–14 vnt.)
Reikės:
- 480–500 g miltų
- 300 ml šilto pieno
- 12 g sausų mielių
- 2 v. š. skysto medaus
- 50 ml aliejaus
- 50–70 g cukraus
- žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 360 g varškės
- 100–130 g cukraus (galima ir daugiau,jei mėgstate saldžiai)
- 1 a. š. vanilės
- 1 citrinos žievelės
- 2–3 v. š. minkšto sviesto
Kaip gaminti
Į dubenį pilame lengvai pašildytą pieną, beriame mieles, cukrų,druską, aliejų ir skystą medų, viską gerai išmaišome. Supilame miltus ir užminkome minkštą tešlą (bus kibi). Į švarų indą pilame lašelį aliejaus, patepame kraštus ir dedame tešlą pakilti (turi padvigubėti).
Kol tešla kyla, įdarui varškę, cukrų, vanilę ir citrinos žieveles dedu į trintuvą ir viską lengvai pertrinu (gali likti gabaliukų).
Tešlai pakilus, dedame ją ant miltais pabastyto stalviršio ir iškočiojame didelį 2,5–3 mm storio tešlos lakštą.
Pirmiausia tešlą patepame minkštu sviestu. Ant viršaus dedame varškę ir paskirstome per visą tešlą.
Beriame norimą kiekį razinų (galima be jų arba naudoti riešutus). Atsargiai (tešla turėtų būti minkšta) susukame tešlos ritinį ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
Tešlos gabaliuko puselę, kurią dėsime ant kepimo popieriaus, paspaudžiame į miltus, taip neišbėgs varškė.
Bandelės viršų patepame kiaušinio tryniu.
Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždengiame ir leidžiame pakilti apie 15 min.
Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 25 min. arba kol gražiai paruduos.
Iškepus leidžiame atvėsti, pabarstome milteliniu cukrum.
Keletas patarimų:
- aš tešlos indą visada uždengiu maistine plėvele, taip tešla greičiau pakyla;
- tešlą kildinu orkaitėje, prieš tai ją įjungusi 5 min. 170 laipsnių temperatūrą. Tada išjungiu ir dedu indą su tešla. Visada greitai ir tobulai tešla pakyla;
- kad bandelės būtų tobulai minkštos, mielinei tešlai svarbu nepadauginti miltų;
- taip pat svarbu, kad mielės būtų nepasenusios.