Šiuo metu tikrai norisi saulės, šilto oro. Deja, apie tokius dalykus belieka tik svajoti. Todėl šis pyragas savo skoniu mane nukelė į pavasarį ar vasarą. Jis nėra ypač sezoniškas, bet šaldytų aviečių ar uogų tikrai nėra sudėtinga rasti.
Šis pyragas su rikota yra vidutiniškai saldus.
Naudojau avietes, bet tinka ir kitos uogos. Pavyzdžiui, šilauogės.
Iškepęs rikotos pyragas būna minkštas, todėl reikia jį atvėsinti. Aš neturėjau tiek kantrybės, tad iš formos išėmiau dar šiltą. Pyragas šiek tiek suskilo, bet juk nieko tokio!
Kokių reikės ingredientų?
Naudojau rikotos sūrį, cukrų, 2 didelius kiaušinius, kvietinius miltus, rapsų aliejų, vanilinį cukrų, druską, šaldytas avietes.
Keletas patarimų, kaip gaminti rikotos pyragą:
- uogas išėmiau iš šaldymo kameros ir sumaišiau su dviem šaukšteliais miltų. Uogų atitirpinti nereikia;
- pyragas su rikota nėra didelis. Jį kepiau 22 cm apvalioje kepimo formoje. Taip pat tinka kepti 20 cm kepimo formoje;
- šio rikotos pyrago kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Viršus turėtų būti lengvai auksinės spalvos, o įdūrus mediniu pagaliuku, jis turėtų likti sausas;
- atvėsusį pyragą laikyti uždengtą, nes kitu atveju jis apdžius.
Receptas adaptuotas iš Yossi Arefi knygos „Snacking Cakes“.
Rikotos pyragas
Paruošimo laikas – 10 min., gaminimo laikas – 50 min.
Reikės:
- 250 g rikotos sūrio
- 2 didelių kiaušinių
- 130 g (2/3 st.) cukraus
- 170 g (1 1/3+2 valg. š.) kvietinių miltų
- 2 arbat. š. kepimo miltelių
- vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- 100 ml (1/2 st.) rapsų aliejaus (ar kito neutralaus skonio aliejaus)
- 150 g (1 1/3 st.) šaldytų aviečių
- 2 arbat. š. kvietinių miltų
Kaip gaminti
Inde šluotele išplakti 2 kiaušinius, cukrų, vaniliną. Plakti kelias minutes ar kol aptirps cukrus, masė šiek tiek išputos.
Supilti aliejų, rikotą. Išplakti iki vientisos masės.
Kitame inde persijoti miltus. Juos sumaišyti su kepimo milteliais, druska. Suberti į kiaušinių indą. Mentele atsargiai išmaišyti.
Uogas sumaišyti su 2 arbat. š. miltų. 3/4 st. uogų atsargiai sumaišyti su tešla.
Į apvalią 20-22 cm kepimo formą (naudojau 22 cm) įdėti kepimo popierių. Sukrėsti tešlą. Ant viršaus uždėti apie 1/2 st. uogų, jas įspausti į tešlą.
Kepti 180 laipsnių temp. įkaitintoje orkaitėje apie 45-55 min. ar kol įdūrus medinį pagaliuką jis bus sausas.
Kai atvės, išimti iš formos.