Lietuviai neturi gilių Helovino tradicijų, bet gal ir gerai – esame laisvi kurti jas čia ir dabar, improvizuoti ir valgyti tai, ką mėgstame labiausiai.
Įkvėpimo ieškome vienų garsiausių Lietuvos šefų virtuvėse: juo Helovyno proga vaišintų daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų laureatė ir nugalėtoja, buvusi garsiausių Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo, geriausių restoranų Lietuvoje, „Monai“ ir „MOMO grill“, įkūrėjas ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius ir 12 kulinarinių knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas.
„Velniški kiaušiniai“ pagal Honoratą Lyndo
Kiaušinis yra tokios plačios reikšmės simbolis, kad tikrai tinka ne tik Velykoms. O įdarytas kiaušinis yra toks mėgstamas patiekalas, kad tikrai nudžiugins švenčiančius Heloviną. Tik įdarykite juos velniškai.
Reikės:
- 30–50 g džiovintų baravykų arba grybų mišinio
- 1 svogūno
- žiupsnelio cukraus
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- aliejaus (kepimui)
- 8 kietai virtų kiaušinių
- 1–2 šaukštų majonezo (galite pasigaminti ir patys)
- daržinio builio ar kitų žolelių, daigų (patiekimui)
Kaip gaminti
1. Užmerkite grybus maždaug 6–8 val., tada juos nuplaukite ir susmulkinkite.
2. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytą svogūną, apibarstykite cukrumi. Dėkite grybus, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Leiskite pravėsti ir susmulkinkite iki vientisos masės su virtuviniu kombainu.
4. Kiaušinius perpjaukite išilgai pusiau bei išimkite trynius.
5. Trynius, du kiaušinius ir majonezą sutrinkite kombainu. Sudėkite į konditerinį maišelį. Paruoštu grybų įdaru užpildykite kiaušinių baltymus. Ant viršaus išspauskite kiaušinių masės.
6. Papuošti galite tiesiog užbarstę raudonosios paprikos prieskonių – tai bus klasikinis variantas. Arba dekoruokite daigais bei žolelėmis.
Helovino starkis pagal Vytautą Samavičių
Pagal Vytautą Samavičių kepta, moliūgų, morkų ir burokėlių padažu aplieta, petražolėmis kvepianti ir su keptomis bulvėmis patiekta žuvis – šis patiekalas rimtai pretenduoja tapti šiurpnakčio favoritu, nes skonis jaukia pavers net didžiausią tamsą.
Reikės (2 asm.):
- 300 g starkio filė
- 3 vidutinio dydžio bulvių
- 400 g sviestinio moliūgo
- 150 g virtų burokėlių
- 1 vidutinio dydžio morkos
- 30 g balzaminio acto
- 15 g moliūgų sėklų
- 50 g burokėlių sulčių
- 60 g sviesto
- 6 g petražolių
Kaip gaminti
1. Bulves supjaustykite kubeliais ir virkite pasūdytame vandenyje 5 minutes. Nukoštas bulves atvėsinkite šaltame vandenyje.
2. Supjaustykite sviestinį moliūgą ir morkas kubeliais, viską kartu pakepinkite keptuvėje ant aliejaus, kol lengvai suminkštės ir taps lengvai traškūs.
3. Burokėlius taip pat supjaustykite kubeliais ir pakepinkite ant keptuvės, įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų, supilkite balzaminį actą.
4. Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų ir dėkite apvirtas bulves, kepkite, kol įgaus gelsvą spalvą. Į tą pačią keptuvę sudėkite keptas morkas ir moliūgą, įberkite moliūgų sėklų ir kapotų petražolių.
5. Nuimkite keptuvę nuo viryklės ir įdėkite 20 g sviesto. Įberkite druskos ir pipirų.
6. Kitoje keptuvėje kepkite starkio filė apie 5 min. aliejuje, įberkite druskos ir pipirų. Baigiant kepti įdėkite 20 g sviesto.
7. Išimkite žuvį iš keptuvės ir į tą pačią keptuvę supilkite burokėlių sultis, pavirkite apie 5 minutes, kol burokėlių sultys sutirštės, tuomet įdėkite 20 g sviesto. Padažą pagardinkite druska ir pipirais.
8. Garnyrą dėkite į lėkštę, ant viršaus – keptą starkio filė ir supilkite padažą iš keptuvės.
Juoda moliūgų sriuba pagal Alfą
Kulinarių triukų meistras Alfas Ivanauskas klasikinę moliūgų sriubą siūlo paversti juodai skania juoda šiurpnakčio sriuba.
Reikės:
- 700 g nuvalyto moliūgo
- 2–3 valgomųjų svogūnėlių
- 1 šaukšto sviesto
- 1 šaukštelio rudojo cukraus
- 300 ml daržovių sultinio
- žiupsnelio tarkuoto imbiero
- žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
- 250 ml grietinėlės
- 5 šaukštų sepijų rašalo
- žiupsnelio cinamono
- šlakelio citrinos sulčių
- 1 muskato riešuto
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
Kaip gaminti
1. Moliūgą supjaustykite nedideliais gabaliukais, taip pat supjaustykite svogūnėlius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnėlius, užberkite cukraus ir pakepkite, kol svogūnėliai suminkštės.
2. Sudėkite moliūgą ir lengvai apkepkite, įpilkite sultinio ir užvirkite, paskui sumažinkite kaitrą. Suberkite tarkuotą imbierą ir muskato riešutą.
3. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Uždenkite ir virkite 5 min. Supilkite grietinėlę, užvirinkite ir trintuvu sutrinkite sriubą, kad pasidarytų tiršta masė. Sriubą dar galite pertrinti per tankų sietelį.
4. Stiklinę sriubos atidėkite, o likusią sumaišykite su sepijų rašalu, cinamonu, citrinos sultimis, įtarkuokite muskato riešuto ir maišant ją užvirkite. Serviruodami į dubenį supilkite sriubą su sepijų rašalu, tada šiek tiek paprastos sriubos ir kelis kartus pamaišykite, taip išgausite įdomius raštus.
Patarimas: į šią sriubą galite papildomai įdėti vištienos, žuvies arba krevečių.