1. Makaronai yra maistingi, bet nekelia pavojaus, kad priaugsite svorio. Juose yra 72 proc. angliavandenių, 12 proc. proteinų ir visai nėra riebalų. Šimte gramų makaronų yra apie 360 kalorijų.
2. Makaronai suteikia energijos, bet neapsunkina organizmo, todėl juos tinka valgyti ir prieš einant į sporto salę.
Makaronai saugo širdį. Juose esančios skaidulos gerina virškinimą, saugo nuo kai kurių piktybinių ir širdies bei kraujagyslių ligų.
3. Makaronai saugo nuo senėjimo. Amerikiečių tyrimai įrodė, kad Viduržemio jūros mityba, kurios pagrindinis patiekalas yra makaronai, net 40 proc. sumažina sergamumą Alzheimerio liga.
4. Makaronai suteikia gerą nuotaiką. Valgant makaronus iš krakmolo išsiskirianti gliukozė skatina geros nuotaikos hormono serotonino gamybą.
5. Specialistai teigia, kad skirtingais padažais pagardinti makaronai padeda išlaikyti idealų kūno svorį ir gražią odą, saugo raumenų tonusą, stabdo senėjimą, padeda išspręsti skrandžio ar tinstančių kojų problemas.
Gražiai odai – makaronai su grietinėle ir lašiša
Reikės (1 porcija – apie 500 kalorijų):
- 80 g makaronų dūdelių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelės česnako
- 50 g rūkytos lašišos
- 5–6 šaukštų padažams skirtos nesaldžios grietinėlės
Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite 80 g makaronų dūdelių (italų k. – „penne“). Kol makaronai verda (apie 10 min.), į keptuvę įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, pakepinkite česnako skiltelę, sudėkite 50 g smulkiai supjaustytos rūkytos lašišos, pakepkite ir užpilkite 5–6 šaukštus padažams skirtos nesaldžios grietinėlės (vietoj grietinėlės galima naudoti ir grietinę). Pakepkite kelias minutes, supilkite išvirusius makaronus ir dar maišydami pakaitinkite vieną minutę.
Šis padažas – normaliai odos audinių būklei būtino vitamino A šaltinis.
Jei tinsta kojos – makaronai su baklažanais
Reikės (1 porcija – apie 400 kalorijų):
- 80 g spagečių arba drugelių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 nedidelio baklažano
- 1 pomidoro
- 1 a. š. tarkuoto parmidžano
Kol makaronai verda, į keptuvę įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, suberkite kubeliais supjaustytą nedidelį nuluptą baklažaną, pomidorą ir paskrudinkite kelias minutes. Tuomet įpilkite truputį vandens ir kepkite 10 min. Baigdami kepti užberkite šaukštą tarkuoto parmidžano, supilkite išvirtus makaronus ir išmaišykite.
Baklažanuose ir kitose tamsiai raudonos ar violetinės spalvos daržovėse esantys bioflavonoidai gerina kraujo apytaką, mažina skysčių kaupimąsi.
Trokštančioms numesti svorio – spagečiai su pomidorais
Reikės (1 porcija – apie 400 kalorijų):
- 80 g spagečių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelės česnako
- 2 šviežių pomidorų
- šviežių bazilikų lapelių
Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite spagečius. Geriau naudokite neskaldytų kviečių spagečius, kuriuose gausu virškinamojo trakto veiklą gerinančių skaidulų.
Kol spagečiai virs, į keptuvę įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus, įspauskite skiltelę česnako, suberkite kubeliais supjaustytus du šviežius pomidorus ir pakepinkite porą minučių. Padažą pagardinkite pora šviežių bazilikų lapelių.
Išvirusius makaronus nukoškite ir suberkite į keptuvę su padažu, išmaišykite ant silpnos ugnies.
Senatvei atitolinti – makaronai su graikiniais riešutais
Reikės (1 porcija – apie 500 kalorijų):
- 80 g makaronų dūdelių
- 1 citrinos
- 4 graikinių riešutų
- 1 a. š. cukraus
- cinamono
- 1 v. š. tarkuoto parmidžano
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite 80 g makaronų dūdelių (italų k. – „penne“). Kol makaronai verda, į didelį dubenį sutarkuokite vienos citrinos odelę, suberkite sumaltus keturis graikinius riešutus, šaukštelį cukraus, cinamono, šaukštą tarkuoto parmidžano, įpilkite du šaukštus alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite. Gautą padažą užpilkite ant išvirusių makaronų.
Graikiniuose riešutuose, kaip ir alyvuogių aliejuje, gausu stipraus organizmo senėjimo procesą stabdančio antioksidanto – vitamino E.