Pažaislio vienuolyne įkurto svetingumo komplekso „Monte Pacis“ restorano virtuvės vadovas R.Dambrauskas iš arti turėjo progos matyti pasaulyje susidomėjimo sulaukusio mini serialo „Jekaterina Didžioji“ („Catherine The Great“) kūrimo scenas. Filmo veiksmas vyko tarp Pažaislio vienuolyno sienų ir jo prieigose.
Iš internete ir įvairiuose archyvuose rastos medžiagos išanalizavęs, kokie valgiai puikavosi ant XVIII–XIX amžiaus Rusijos valdovų stalų, kaunietis sukūrė imperatoriškąją vakarienę.
R.Dambrauskas įsitikinęs, kad valgius, kuriuos mėgo viena garsiausių Rusijos valdovių ir jos vaikaičiai, gali pamėginti paruošti kiekvienas. Daugiau apie jį skaitykite čia.
Su „Lietuvos ryto“ žurnalo „Savaitgalis“ skaitytojais jis pasidalijo torto receptu, kurs papuoš bet kokių vaišių stalą.
Imperatoriškasis medaus tortas
Medaus lakštams reikės:
- 125 g sviesto
- 1 kg medaus
- 200 g cukraus
- 5 kiaušinių
- 160 g grietinės
- 425 g miltų
- 15 g sodos
„Chantilly“ (plaktos grietinėlės) kremui reikės:
- 1400 ml grietinės
- 140 g miltelinio cukraus
- 50 ml citrinų sulčių
- 20 ml krupniko
Kaip gaminti
Medaus lakštams į dubenį sudėkite medų, cukrų, sviestą ir ištirpdykite ant ugnies. Atvėsinkite.
Į kitą indą muškite kiaušinius, grietinę sumaišykite su soda, supilkite medaus, cukraus, sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite ir suberkite persijotus miltus. Užmaišykite tešlą. Ją padalykite į 8 lygias dalis ir paskirstykite ant kepimo popieriaus.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lakštai įgis auksinį atspalvį. Iškeptus lakštus atvėsinkite.
„Chantilly“ kremą ruoškite šaltą grietinę iki purumo išplakdami su milteliniu cukrumi, įmaišykite citrinų sulčių ir krupniko, dar truputį paplakite. Kremą padalykite į 8 lygias dalis.
Lakštus ištepkite „Chantilly“ kremu ir dėkite vieną ant kito. Palikite šaldytuve per naktį, kad kremas įsigertų, ir tuomet pjaustykite gabaliukais. Šalia tinka uogos, ledai, maisto dekoracijos.