Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais?
Dalijamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.
„Malta ar smulkinta mėsa lietuvių yra itin mėgstama. Duomenys rodo, kad labiausiai mėgstama yra smulkinta kiauliena, antroje vietoje lieka kiaulienos faršas. Tuo metu trečioje vietoje stabiliai matome smulkintą kiaulieną, sumaišytą su jautiena“, – apie lietuvių poreikius pasakoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jos teigimu, smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai.
Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad svarbiausias dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti patiekalus iš smulkintos mėsos, – kokybiškos mėsos pasirinkimas.
„Pirma svarbu suprasti, kuo skiriasi faršas nuo smulkintos mėsos. Faršas yra jau pagardinta mėsa, pavyzdžiui, į ją įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų prieskonių. O smulkinta mėsa – tai šviežia nuo kaulų nuimta ir sumalta mėsa. Visa sudėtis privalo būti skelbiama ant produktų ženklinimo etikečių“, – sako G.Bačkovas.
Pasak mėsos eksperto, kadangi abi rūšys yra puikiai tinkamos visiems smulkintos mėsos patiekalams, reikia atsižvelgti į asmeninius poreikius.
„Vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems jautresnį skrandį, rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją pagardinti pagal savo skonį. Tuo metu faršas su prieskoniais, turintis tokias pat skonines ir aromatines savybes, idealiai tinka norintiems greičiau pagaminti norimą patiekalą, mat nebereikia papildomai paruošti mėsos“, – sako G.Bačkovas.
Pasak jo, smulkinta mėsa yra lengviau virškinama, todėl patiekalus iš jos mielai renkasi ir tie, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais ar kitomis ligomis.
Šią maistingą mėsą nuo seno mėgsta ir įgudę gaminti ne tik lietuviai, kurie gali didžiuotis daugybe receptų – nuo troškinių, kotletų ar sriubų. Daugelyje šalių įvairios rūšies smulkinta mėsa taip pat mėgstama, iš jos gaminama dalis tradicinių patiekalų – nuo buritų, kukurūzų traškučių su mėsa ar indiškų kukulių.
G. Bačkovas kviečia išmėginti tris skirtingus patiekalus iš smulkintos ar maltos mėsos, pasineriant į įvairių šalių tradicijas ir palepinant save kitokia rudeniška vakariene.
Tortilijų ir smulkintos mėsos apkepo receptas
Reikės:
- 6 didelių tortilijų;
- 1 didelio baklažano;
- 2 skiltelių česnako;
- 3 valg. šaukštų aliejaus;
- 500 g jautienos faršo;
- 0,5 citrinos sulčių;
- žiupsnelio aštrių mėsos prieskonių;
- žiupsnelio juodųjų pipirų;
- žiupsnelio druskos;
- 1 šaukštelio prieskoninių žalumynų;
- 150 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 200 g majonezo.
Kaip gaminti
Jautienos faršą apkepkite keptuvėje su supjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais.
Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Valgykite su mėgstamu padažu. Skanaus!
Amerikietiškų naminių „Sloppy Joe“ mėsainių receptas
Reikės:
- 1 šaukšto aliejaus;
- 2 skiltelių česnako;
- 400 g jautienos arba kalakutienos faršo;
- 200 ml pomidorų padažo;
- 2 šaukštų rudojo cukraus;
- 2 šaukštų Vorčesterio padažo;
- 1 šaukštelio garstyčių;
- žiupsnelio česnako miltelių;
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
- 4 mėsainių bandelių;
- 4 raugintų agurkų.
Kaip gaminti
Į didelį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepinkite trintą česnaką. Tada sudėkite jautienos faršą ir jį iškepkite. Galima naudoti ir kalakutienos faršą, jeigu norisi kitokios mėsos.
Kol faršas kepa, paruoškite padažą: vidutinio dydžio inde sumaišykite pomidorų padažą, rudąjį cukrų, Vorčesterio padažą, garstyčias, česnako miltelius bei pipirus. Viską gerai išmaišykite. Pasiruoštą padažą užpilkite ant iškeptos jautienos, išmaišykite ir patroškinkite keletą minučių (visas padažas privalo būti vienodai šiltas).
Mėsos padažą dėkite ant pašildytos mėsainio bandelės, pagardinkite rauginto agurko griežinėliais.
Indiškų kukulių iš smulkintos vištienos receptas
Reikės:
- indiškų prieskonių mišinio;
- 500 g smulkintos vištienos;
- 100 g baltos duonos džiūvėsėlių;
- 1 kiaušinio;
- 1 šaukšto aliejaus;
- 100 ml vandens;
- 200 ml grietinėlės;
- žiupsnelio kalendrų.
Kaip gaminti
Pirmiausia dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius bei kiaušinį. Paruoštą mišinį palikite ramiai pastovėti maždaug 10 minučių. Tada pradėkite formuoti nedidelius kukulius. Kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol kukuliai dailiai paruduos. Įberkite prieskonių mišinio ir įpilkite vandens.
Tuomet įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę maždaug 5-10 minučių ant nedidelio kaitrumo ugnies. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais arba kitu pasirinktu mėgstamu garnyru. Skanaus!