Pažaislio vienuolyne įkurto svetingumo komplekso „Monte Pacis“ restorano virtuvės vadovas R.Dambrauskas iš arti turėjo progos matyti pasaulyje susidomėjimo sulaukusio mini serialo „Jekaterina Didžioji“ („Catherine The Great“) kūrimo scenas. Filmo veiksmas vyko tarp Pažaislio vienuolyno sienų ir jo prieigose.
Iš internete ir įvairiuose archyvuose rastos medžiagos išanalizavęs, kokie valgiai puikavosi ant XVIII–XIX amžiaus Rusijos valdovų stalų, kaunietis sukūrė imperatoriškąją vakarienę.
R.Dambrauskas įsitikinęs, kad valgius, kuriuos mėgo viena garsiausių Rusijos valdovių ir jos vaikaičiai, gali pamėginti paruošti kiekvienas. Daugiau apie jį skaitykite čia.
Su „Lietuvos ryto“ žurnalo „Savaitgalis“ skaitytojais jis pasidalijo nesudėtingai paruošiamo, tačiau įspūdingai atrodančio skanėsto receptu. Išbandykite!
Obuolių ir medaus saldainiai
Reikės:
- 83 ml grietinėlės
- 80 g keptų obuolių tyrės
- 85 g sviesto
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 134 g medaus
- 2 stiklinių cukraus
- 3 g malto cinamono
- 1 g tarkuoto muskato
- 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų
- druskos
Kaip gaminti
Nedideliame puode sumaišykite grietinėlę, obuolių tyrę, vanilę, druską, cinamoną, muskatą ir juoduosius pipirus. Kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami.
Kitame puode užvirkite medų ir pavirkite maždaug 45 sekundes. Įpilkite trečdalį cukraus ir maišykite, kol ištirps. Tada suberkite likusį cukrų. Virkite maišydami, kol mišinys bus tamsaus gintaro spalvos.
Jeigu cukrus kristalizuojasi puodo šonuose, panardinkite konditerinį teptuką į šaltą vandenį ir nuvalykite kristalus.
Kai cukraus ir medaus masė bus paruošta, nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite šiltą grietinėlės ir prieskonių mišinį. Sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą. Vėl trumpam viską užvirkite.
Į paruoštas saldainių formas supilkite mišinį ir palikite kambario temperatūroje, kol atvės.
Tada saldainius įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.