Atvirai pasakius, nemoku tokių pyragų valgyti saikingai. Niekada neužtenka vieno gabaliuko. Nenuostabu, kad mano namie jis tikrai buvo greitai suvalgytas!
Šio obuolių pyrago tešlos nereikia minkyti ar kočioti. Tereikia pasigaminti trupinius, kuriuos užbersite ant kepimo formos ir pirštais suformuosite pagrindą.
Šį obuolių pyragą galima valgyti vieną arba patiekti su ledais.
Kokius naudojau ingredientus?
Kvietinius miltus (galima naudoti baltus speltų miltus ar kvietinius maišyti su avižų miltais), sviestą, baltą ir rudąjį cukrų, obuolius, kiaušinius, cinamoną, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, kukurūzų krakmolą, citrinos sultis.
Kaip gaminti šį trupininį obuolių pyragą?
Iš pradžių reikia pakaitinti obuolių gabaliukus, kad jie sukristų, taptų minkšti. Obuolius geriau naudoti kiek rūgštesnius. Aš naudojau 'Granny Smith'. Obuolius sumaišiau su ruduoju cukrumi, gabaliuku sviesto. Jie įdarui suteikė papildomo skonio. Cukraus kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo.
Iš pradžių gali pasirodyti, kad naudojate daug obuolių, bet vėliau jie gerokai sukrenta.
Kepant orkaitėje, obuoliai nepasidarys dar minkštesni. Jie bus daugmaž tokie, kaip ir prieš kepant.
Tešla turėtų būti biri: iš jos nereikia atskirai formuoti vientiso pagalio ar kočioti prieš dedant į kepimo indą.
Į kepimo formos apačią įbėriau kiek daugiau nei 2/3 tešlos ir rankomis suformavau vientisą paviršių bei šonus. Likusią tešlą užbarsčiau ant obuolių masės.
Pyragas yra iškepęs, kai viršus yra lengvai auksinės spalvos. Reikėtų jo neperkepti, nes tokiu atveju pyragas bus sausokas.
Laikyti uždarame inde ar apvynioti plėvele, nes kitu atveju jis apdžius.
Naudojau 24 cm apvalią kepimo formą.
Kaip gamainti veganišką trupininį obuolių pyragą?
Šį trupininį obuolių pyragą galima lengvai pritaikyti ir veganams. Vietoj įprasto sviesto galima naudoti veganišką sviestą. Vietoj kiaušinių galima naudoti veganišką grietinę, jogurtą, augalinį pieną ar vandenį.
Trupininis obuolių pyragas
Paruošimo laikas – 20 min., gaminimo laikas – 40 min.
Ingredientai
Tešlai:
- 400 g (3 st.) kvietinių miltų
- 150 g šalto sviesto
- 2 kiaušinių, M dydžio
- 180 g (3/4 st.) cukraus
- žiupsnelio vanilinio cukraus
- 1 arbat. š. kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
Įdarui:
- 7 (800-900 g) vidutinio dydžio obuolių
- 3 valg. š. rudojo cukraus (ar pagal skonį)
- žiupsnelio vanilinio cukraus
- 1/3 arbat. š. cinamono
- 30 g sviesto
- 1 valg. š. krakmolo (kukurūzų ar bulvių)
- 1 valg. š. šviežių citrinos sulčių
Kaip gaminti
Įdaras. Obuolius nulupti, supjaustyti kubeliais. Suberti į puodą, įpilti šlakelį vandens. Įberti cukraus, cinamono, vanilino. Kaitinti obuolius ant vidutinės kaitros, kol jie sukris, taps minkšti.
Įlašinti citrinos, ištirpinti gabaliuką sviesto. Atvėsinti.
Tešla. Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilinį cukrų, druską. Burokine tarka sutarkuoti sviestą. Rankomis sutrinti iki nedidelių trupinių. Indelyje lengvai išplakti 2 kiaušinius. Juos supilti į tešlą. Rankomis ar šakute išmaišyti, o tada sutrinti tešlą iki nedidelių trupinių.
24 cm kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Suberti apie 2/3 tešlos. Rankomis, stiklinės apačia suformuoti pagrindą, padaryti kelių centimetrų šonus.
Sukrėsti obuolių masę. Tada likusius trupinius.
Kepti 180 laipsnių temp. apie 40-45 min. ar kol paviršius lengvai apskrus.
Išimti iš formos, kai atvės.