Kelis kartus bandžiau įdėti dar kokių nors produktų, pavyzdžiui, mišrainėse dažnai randamų marinuotų ar raugintų agurkų, virtų morkų, žirnelių, tačiau nė vienas neįtiko.
Skonis labai neįprastas, turbūt retas yra valgęs burokėlių su fermentiniu sūriu, bet pabandyti verta, tikrai verta. Tad kviečiu pabandyti!
Aprašysiu apytikres proporcijas, tikslūs kiekiai nebūtini.
Maždaug 10 porcijų pasiruošiu:
- 2 didesnius burokus (naudoju ilgus)
- 600–700 g jautienos kumpio
- 3 vidutinio dydžio obuolius
- 400 g fermentinio sūrio (Gaudos tipo)
- 250 g majonezo
- 1 šaukšto druskos
- 1 šaukšto prieskonių mišinio (Provanso ar Viduržemio jūros tipo)
- žiupsnelį maltų citrinpipirių (ar tiesiog maltų juodų ar baltų pipirų)
Taupydama indus ir dujas jautieną ir burokus verdu viename puode, burokėlius nulupu, nupjaunu galus. Jautieną nuplaunu, dedu kartu su burokais į puodą ir pilu vandenį, kol viskas pilnai panyra. Kaičiu ugnį, palaukiu, kol užvirs, nugriebiu putas (jei susidaro), beriu druską ir prieskonių mišinį, dengiu dangtį, iki minimalios sumažinu kaitrą ir verdu apie valandą.
Burokus ir mėsą ištraukiu ir palieku atvėsti, sultinį nukošiu ir dedu į šaldytuvą, jis puikiai tinka sriubai.
Atvėsusius burokus supjaustau stambiais kubeliais. Lygiai tokiais pačiais pjaustau mėsą, sūrį ir galiausiai obuolius. Būtent tokia seka, nes obuoliai labai sparčiai tamsėja.
Kubelius beriu į patogų gilų indą, beriu pipirų, dedu majonezą ir kruopščiai sumaišau.
Mišrainę laikau šaldytuve, tiekiu šaltą su mėgiamos duonos rieke.