Jo receptas nereikalauja įmantrių ingredientų, tačiau patiks net patiems išrankiausiems valgytojams.
Ieško įmantresnių skonių
„Lietuviai tampa vis išradingesni – dairosi į kitų šalių virtuvių receptus, keliaudami parsiveža idėjų patiekalams ir jas pritaiko maisto gamyboje. Pastebime, kad žmonėms vis labiau rūpi tiek maisto skonis, tiek kokybė, todėl esame paruošę autentiško skonio, iš natūralių produktų pagamintų gaminių, kurių asortimentas apima ir Europos, ir Azijos virtuves.
Vienas jų – tradicinis Šepardo, dar kitaip vadinamas piemenėlių pyragas, kurio pagrindą sudaro mėsos ar daržovių troškinys bei bulvių košė“, – teigia Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.
Ekspertė pasakoja, kad tradicinis piemenėlių pyragas susideda iš maltos mėsos: dažniausiai yra naudojama ėriena, aviena arba jautiena, o ant mėsos yra sluoksniuojama bulvių košė.
Pyragas yra kepamas orkaitėje, kol bulvių košės plutelė gražiai apskrunda. Pyragui pasirinkta mėsa yra troškinama padaže kartu su svogūnais ir kitomis daržovėmis: pavyzdžiui, salierais, morkomis ar žirneliais.
Idėją pasufleravo maisto likučiai
Kaip teigia V.Juodkazienė, piemenėlių pyrago atsiradimo istorija iki galo aiški nėra. Žinomi tik keli jo istorijos fragmentai. Pasak maisto ekspertės, šis pyragas pirmą kartą pasirodė XVIII a. pabaigoje ar XIX a. pradžioje.
Piemenėlių pyrago receptas atsirado siekiant išvengti maisto švaistymo: šeimininkės buvo labai taupios ir ieškojo būdų, kaip sunaudoti visus turimus produktus. Ir taip visai netikėtai gimė patiekalas, greitai užkariavęs Anglijos gyventojų širdis.
Kaip ir daugelis patiekalų, šis pyragas turi daugybę įvairiausių variacijų. Trys labiausiai paplitusios: škotiškoji, amerikietiškoji ir tradicinė airiškoji piemenėlių pyrago versija.
Amerikietiškas piemenėlių pyragas išsiskiria grybų skoniu, mat šios šalies gyventojai prie tradicinio pyrago recepto pridėjo grybus. Dar vienas ingredientas, kuriuo išsiskiria amerikietiškoji versija – į bulvių košę įmaišytas tarkuotas sūris.
Tuo metu tradicinis airiškas piemenėlių pyragas yra gaminamas iš ėrienos ir gardinamas cinamonu, aitriosiomis paprikomis bei saldžiųjų paprikų milteliais. Škotiškas mažai kuo skiriasi nuo airiško, tiesa, šiame krašte gaminat piemenėlių pyragą naudojama ne ėriena, o jautiena.
O laikui bėgant atsirado ir vegetariška šio patiekalo versija. Nevalgantys mėsos piemenėlių pyrago įdarą gamina iš įvairiausių mėgstamų daržovių: tam puikiai tinka ir pupelės, cukinijos, moliūgai ar kitos mėgstamos daržo gėrybės.
V. Juodkazienė siūlo piemenėlių pyragą pasigaminti ir namuose ir dalijasi nepaprastu receptu.
Piemenėlių pyragas
Mėsos įdarui reikės:
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- 1 puodelio susmulkinto svogūno
- kilogramo maltos ėrienos arba jautienos
- 2 šaukštelių džiovintų petražolių
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų
- 1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- šaukšto Vorčesterio padažo
- kelių skiltelių susmulkinto česnako
- 2 šaukštų miltų
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 1 puodelio sultinio
- 1 puodelio žalių žirnelių
- 1 puodelio susmulkintų morkų
Bulvių košei reikės:
- 1,5 kg nuluptų kubeliais supjaustytų bulvių
- 8 šaukštų sviesto
- 1/2 puodelio grietinėlės
- 1/2 šaukštelio česnako miltelių
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 1/4 puodelio kietojo sūrio
Kaip gaminti
Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus ir ją įkaitinkite. Tuomet sudėkite svogūnus ir viską troškinkite kelias minutes. Tuomet sudėkite maltą mėsą ir viską gražiai apkepkite. Į mėsą suberkite petražoles, rozmariną, čiobrelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 6–8 minutes.
Pilkite Vorčesterio padažo ir sudėkite česnaką. Išmaišykite ir dar minutę pakepkite. Galiausiai į keptuvę įpilkite miltus ir sudėkite pomidorų pastą. Gerai išmaišykite, įpilkite sultinio, sudėkite morkas ir žirnelius ir dar patroškinkite.
Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
Bulves sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Virkite, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, ant bulvių uždėkite pusę sviesto, berkite česnako miltelius, druską ir pipirus, pilkite grietinėlę, sūrį ir sugrūskite bulves iki vientisos masės. Mėsą dėkite į kepimo indą, ant viršaus kraukite bulvių košę ir likusį sviestą. Kepkite orkaitėje, apie 25–30 minučių.
Skanaus!