Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, pusryčiai žmogaus mityboje užima svarbią vietą: „Maistas žmogui reikalingas tam, kad jis galėtų patenkinti energijos ir maistinių medžiagų poreikį – kiekvienas per dieną turi gauti tiek maisto, jog organizmui suteiktų būtinų medžiagų ir kalorijų. Tam, kad gautume reikalingą jų kiekį, maisto produktų racionas turėtų būti kuo įvairesnis – užtenka prisiminti sveikatai palankaus maitinimosi piramidę. Taigi, žmogui reikia valgyti bent tris kartus per dieną, o vieno valgymo metu suvartoti 300–700 ml maisto. Rytinis valgymas turėtų būti vienas iš dienos valgymų – tinkamai pasirinkę produktus pusryčiams, galime daryti įtaką darbingumui, emocijoms, ištvermei.“
Tiesa, vieningo atsakymo, kada valgyti pusryčius, nėra. E. Gavelienė teigia, kad kiekvienas turėtų pasirinkti sau tinkamiausią laiką: „Pirmasis dienos valgymas turėtų būti tada, kai yra patogu. Jeigu asmuo pagal savus bioritmus yra vyturys, jam pusryčiauti vertėtų po 1–2 valandų nuo prabudimo. Jei žmogus aktyvesnis antroje dienos pusėje, ryte galima apsiriboti gėrimo puodeliu, o pirmasis dienos valgymas gali būti po 2–3 valandų.“
Be to, svarbu pasirinkti sau tinkamą maistą, kuris patenkintų organizmo poreikius, būtų gausus naudingų medžiagų bei vitaminų. Taip pat – būtina valgyti saikingai, skirti tam laiko ir mėgautis valgymo procesu, rinktis kuo įvairesnį pusryčių meniu.
Anot gydytojos dietologės, pusryčiams tinka įvairios košės su jogurtu ar vaisiais, omletai, kiaušinienės su daržovėmis ar trupučiu sūrio, virti kiaušiniai, varškė. Taip pat – viso grūdo duonos sumuštiniai su liesa mėsa, daržovėmis, liesu sūriu ar kitais maistingais ingredientais.
„Kuo įvairesnis pusryčių racionas, tuo įvairesnes maistines medžiagas gauname, todėl pusryčiai neturėtų būti vienodi kasdien. Planuojant dienos valgymus, pusryčiams reikėtų rinktis tai, kas nesudėtingai pagaminama, tačiau yra maistinga“, – sako E. Gavelienė.
„Rimi“ kviečia išbandyti gardžių sumuštinių idėjas ir taip paįvairinti kasdienį pusryčių meniu bei sutaupyti laiko.
Sumuštinis su kepta veršiena ir tunų padažu „Vitello tonnato“
Pasigaminkite padažą. Tuną sutrinkite su svogūnais, česnakais, kaparėliais ir majonezu. Keptuvę įkaitinkite su šaukštu aliejaus. Sudėkite veršienos nugarinę be kaulo į keptuvę ir apkepkite iš abiejų pusių po 5 minutes. Veršieną pagardinkite druska ir pipirais. Ant duonos riekelės dėkite „Vitello tonnato“ padažo, griežinėliais supjaustytą valgomąjį svogūnėlį (shallot), supjaustytą veršieną ir kaparėlių.
Sumuštinis su menkių kepenėlėmis, putpelių kiaušiniais ir ridikėliais
Putpelių kiaušinius virkite vandenyje apie 2 minutes. Ant duonos riekelės dėkite menkių kepenėlių, per pusę perpjautų putpelių kiaušinių, griežinėliais supjaustytų ridikėlių. Užberkite pjaustytų svogūnų laiškų.
Sumuštinis su špinatais, kiaušiniene ir sūriu
Kiaušinį išplakite, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Keptuvę įkaitinkite su šlakeliu aliejaus, supilkite kiaušinio plakinį ir iškepkite. Ant duonos riekelės užtepkite sviesto, uždėkite sūrio riekelių, špinatų lapelių ir kiaušinienės.
Sumuštinis su mangu, mocarela ir pomidorais
Mangą perpjaukite per pusę, išimkite kaulą, su šaukštu išskobkite minkštimą ir supjaustykite pailgais griežinėliais. Pomidorus supjaustykite kubeliais. Ant duonos riekelės uždėkite supjaustyto mango, mocarelos griežinėlių ir pomidorų.
Sumuštinis su lašišų filė, varške ir daigais
Keptuvę įkaitinkite su šlakeliu aliejaus, apkepkite lašišų filė po 5 minutes iš abiejų pusių. Lašišų filė pagardinkite druska ir pipirais. Dubenyje sumaišykite varškę su grietine. Ant duonos riekelės uždėkite varškės, lašišų filė, citrinos griežinėlį ir daigų