Patiekite „Rožytes“ su bet kokiu patiekalu iš mėsos ar žuvies ar tiesiog vienas.
Idealiausios bulvės šiam patiekalui – kuo mažiau krakmolingos. Bet ruošdami šį patiekalą bet kurios rūšies bulves pirmiausia pamirkykite – taip pašalinamas krakmolo perteklius, todėl galutinis rezultatas bus traškesnis.
Tiesiog užpilkite jau supjaustytas bulves šaltu vandeniu ir palikite 15 minučių. Tada nusausinkite ir išdžiovinkite prieš gardindami česnakiniu sviestu.
Beje, patiekalui galima naudoti ir plonai pjaustytos rūkytos šoninės juosteles.
Bulvinės „Rožytės“
Reikės:
- 0,5 kg bulvių
- 2 skiltelių česnako
- 4 šaukštų sviesto ir dar šiek tiek keksiukų formelėms ištepti
- druskos
- 1/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- čiobrelių
- plonai pjaustytos šoninės juostelių (nebūtina)
Kaip gaminti
Nuskuskite bulves. Naudodami labai aštrų peilį ar mandoliną, supjaustykite bulves labai plonais griežinėliais. Sudėkite į didelį dubenį ir įpilkite pakankamai šalto vandens, kad apsemtų. Palikite pastovėti 15 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Keksiukų formeles ištepkite sviestu. Sutarkuokite česnako skilteles.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite 4 šaukštus sviesto. Išjunkite ugnį. Suberkite česnaką, druską, juoduosius pipirus ir čiobrelius, sumaišykite.
Bulves supilkite į kiaurasamtį, po to suberkite ant popierinio rankšluosčio, gerai nusausinkite, supilkite į dubenį.
Sviesto mišinį supilkite ant bulvių. Rankomis greitai atskirkite bulvių griežinėlius ir įtrinkite sviesto mišiniu.
Keksiukų formelėse formuokite „rožytes": pradėkite nuo storesnių griežinėlių, juos dėkite prie formelių šonų. Paeiliui dėkite kitus griežinėlius, kol suformuosite rožę. Jei naudosite šoninę, iš jos padarykite tarsi karūnėlę – išorinį „Rožytės“ sluoksnį.
Kepkite, kol bulvių rožių kraštai bus aukso rudos spalvos ir traškūs, o centre bulvės suminkštės – nuo 30 iki 35 minučių.
Ištraukus iš orkaitės aplink kiekvieną rožę apibraukite mentele ar peiliu, kad lengvai išimtumėte iš formelių.