Ėrienos kulninė su raudonuoju vynu, daržovėmis ir bulvių koše
Reikės (4 asmenims):
- keturių ėriukų kulninių (apie 800 g)
- 3 šalotinių svogūnų
- 3 česnako skiltelių
- 2 pjaustytų morkų
- 2 pjaustytų saliero stiebų
- 1 smulkintos aitriosios paprikos
- 0,5 a. š. raudonėlių
- 0,5 a. š. čiobrelių
- 0,5 a. š. mairūnų
- 3 laurų lapų
- 2 cinamono lazdelių
- 1 puodelio sauso raudonojo vyno
- 1 puodelio jautienos sultinio
- 400 g smulkintų konservuotų pomidorų
- 1 šaukšto pomidorų pastos
- šiek tiek aliejaus
- druskos, pipirų ir rūkytos paprikos pagal skonį
- kelių smulkintų mėtų lapelių
- 200 g žirnių
Bulvių košei reikės:
- bulvių
- pieno
- sviesto
- riebios grietinėlės
Ėrienos kulninę patepame aliejumi ir apibarstome druska, pipirais bei rūkytomis paprikomis. Paliekame marinuotis apie 30 min. Įkaitiname ketaus puodą su šiek tiek aliejaus ir apkepame ėrieną. Apkeptą paliekame keptuvėje.
Į puodą sudedame smulkintus šalotinius svogūnus, česnako skilteles, morkas, saliero stiebus, aitriąją papriką, raudonėlius, čiobrelius ir mairūnus. Viską apkepame. Po to įdedame laurų lapus ir cinamono lazdeles. Įpilame puodelį raudonojo sauso vyno, puodelį jautienos sultinio, 400 g smulkintų pomidorų ir įdedame šaukštą pomidorų pastos.
Sudedame atgal ėrieną, viską užverdame ir dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą kepsninę netiesioginėje kaitroje arba į orkaitę. Uždengiame dangčiu ir kepame 2 val. Atidengę dangtį kepame dar 30 min. Išėmę ėrieną iš padažo išimame laurų lapus ir cinamono lazdeles. Visą padažą susmulkiname plakikliu.
Į padažą beriame šaldytų žirnelių ir smulkintų mėtų. Ant viršaus uždedame kuo kremiškesnės (su daugiau grietinėlės) bulvių košės ir dedame dar 20 min. į iki 200 laipsnių įkaitintą kepsninę arba orkaitę.