Žirnių sriuba
Reikės:
- 2 stiklinių skaldytų žirnių
- 1 svogūno
- 2 morkų
- 100 g šaltai rūkytos šoninės
- petražolių ir svogūnų laiškų papuošti
- lauro lapų, pipirų
- 2-3 vištienos arba daržovių sultinio kubelių arba natūralaus naminio sultinio
Skaldyti žirniai geri tuo, kad jų nei ilgai mirkyti, nei amžinybę virti nereikia. Jie išverda maždaug per 45 minutes ar valandą.
Pirmiausia į puodą pilame žirnius, juos užpilame sultiniu, kad rimtai apsemtų, ir pradedame virti.
Į puodą įmetame ir lauro lapą, kelis kvapiuosius pipirus – juos vėliau išgriebsime.
Kol žirniai kaitinasi, keptuvėje pakepame susmulkintą šoninę. Čia neskubėkite – ant kuo mažesnės liepsnos ją kaitinsite, tuo daugiau skanaus riebaliuko išsiskirs.
Kai šoninė pakeps iki jūsų mėgstamo suskrudimo lygio, jos gabaliukus išgriebkite.
Į keptuvėje likusius riebaliukus berkite smulkiai supjaustytą svogūną ir morkas. Labai nedeginkite – pakaks, kad daržovės suminkštėtų.
Jeigu jūs, kaip ir aš, mėgstate, kad trinta sriuba nebūtų visiška tyrelė, dalį žirnių išgriebkite, o į likusią sriubą suverskite pakepintas morkas ir svogūną.
Viską susmulkinkite trintuvu, o į gautą masę supilkite atidėtus žirnius.
Sriubą patiekite su šonine ir smulkiai pjaustytais žalumynais.