„Tiramisas, espreso pyragaičiai ar kavos skonio ledai, ko gero, neįmanomi be kavos. Ji yra mėgstamas ir dažnai konditerijoje naudojamas ingredientas. O ypač rudenį, kai vėstant orams gaivius desertus iškeičiame į sodresnio ir intensyvesnio skonio šokoladinius ar kavos skonio saldumynus.
Pastebime, kad įmantresnių skonių saldumynais vis labiau susidomi ir pirkėjai. Siekdami patenkinti kiekvieno skonį, pristatome ir sezonines naujienas, o rudens asortimentą sudaro ir ryškaus skonio desertai, kuriuose karaliauja kava“, – pasakoja T.Lauvray.
Kavos pyragas – vienas pirmųjų desertų su kava
Konditerijos ekspertas pasakoja, kad vienas populiariausių kavos desertų pasaulyje – kavos pyragas, dar kitaip žinomas kaip „kaffekuchen“. Jo kilmės istoriją sunku atsekti, ypač todėl, kad per šimtmečius nuo atsiradimo jis išpopuliarėjo visame pasaulyje ir įgavo pačių įvairiausių formų. Tačiau dažniausiai šis desertas siejamas su daniška, olandiška ir vokiška virtuve.
Nežinoma, kas pirmasis iškepė šį kavos pyragą, tačiau manoma, kad desertas atsirado Vokietijoje, Drezdeno mieste. Europiečiai su kava susipažino XVII a. pradžioje. Laikui bėgant vokiečiai kavą suporavo su saldžia duona, kuri buvo pilna riešutų, vaisių ir prieskonių, tačiau terminas „kavos pyragas“ įprastas tapo tik XIX a. pabaigoje.
Kai olandai ir vokiečiai emigravo į Ameriką, kavos pyragaičiai išpopuliarėjo Niujorke, Naujajame Džersyje ir kitose Amerikos vietose. Kadangi šis desertas labai greit užkariavo amerikiečių širdis, JAV kepėjai pradėjo improvizuoti su tradiciniu kavos pyragu ir taip po truputį išsivystė šiuolaikinė šio kepinio versija.
Dera su vaisiais ir uogomis
Kaip pasakoja T.Lauvray, iš kavos pasigaminti galima ne tik klasikinį kavos pyragą, bet ir kavos desertą „affogato“ – kavos skonio ledus, amerikiečių taip pamėgtą šokoladainį, ispanišką desertą „Flan“ bei prancūziškąjį krembriulė, kavos skonio morengus, putėsius, netgi Japonijoje populiarią kavos skonio želę.
Konditerijos ekspertas teigia, kad kava puikiai dera ne tik prie šokolado, grietinėlės ar vanilės, bet ir įvairiausių vaisių bei uogų. Anot eksperto, gaminant įvairiausius gardumynus kavą galima derinti su bananais, gervuogėmis, mėlynėmis, braškėmis, vyšniomis, persikais, šviežiomis arba džiovintomis slyvomis, figomis bei datulėmis.
Pavyzdžiui, bananais galima pagyventi ne tik kavos putėsius, bet ir pasigaminti ypatingo skonio kokteilius, mat bananų saldumas puikiai atsveria kavos kartumą.
Išbandykite ledinį mokos kokteilį su kava, kakavos milteliais, bananu ir trupučiu agavos ar klevų sirupo. Mėlynių galima įmaišyti į kavos skonio keksiukų tešlą, o šviežios figos puikiai tiks prie itališkojo tiramiso. Jeigu pasiilgote egzotikos, T.Lauvray siūlo prie puodelio kavos suvalgyti šviežių arba ant grotelių pakeptų ličių – nustebsite, kaip šie vaisiai dera prie šviežiai išvirtos kavos.
Konditerijos ekspertas siūlo saldėsių su kava pasigaminti ir namuose bei dalijasi keliais nesudėtingais receptais.
„Affogato“
Reikės:
- mažo puodelio šviežiai išvirtos espreso kavos
- kelių šaukštų mėgstamų vanilinių ledų
- šokolado drožlių
- riešutų sirupo
Kaip gaminti
Išvirkite nedidelį kiekį mėgstamos kavos. Tuomet į stiklinę dėkite kelius didelius šaukštus ledų. Ant viršaus užpilkite mažą puodelį kavos ir viską apliekite sirupu. Jeigu norite, desertą galite pagardinti ir šokolado drožlėmis. Skanaus!
Kavos putėsiai
Reikės:
- 300 ml pieno
- 2 kiaušinių trynių
- 2 šaukštų cukraus
- biskvito riekelės
- 1 šaukšto želatinos
- 50 gramų kavos pupelių
- 250 gramų išplaktos grietinėlės
Kaip gaminti
Užvirkite pieną ir į jį įmeskite kavos pupeles, kad pienas prisitrauktų kavos skonio. Kiaušinių trynius išplakite kartu su cukrumi. Pieną nukoškite ir sumaišykite su kiaušinių plakiniu. Tuomet ant nedidelės ugnies kelias minutes dar pavirkite gautą masę, kol ši sutirštės.
Į kremą įpilkite želatinos, viską sumaišykite ir atvėsinkite. Galiausiai biskvito riekeles pamirkykite šviežiai išvirtoje, cukrumi kiek pasaldintoje kavoje. Dėkite jas į indą ir ant viršaus uždėkite putėsių. Viską apliekite plakta grietinėle.