„Bulvės nuo seno Lietuvoje užima lyderių pozicijas. Be jų neįsivaizduojama lietuviška virtuvė.
Iš bulvių gaminamos mišrainės, verdama košė, kepami blynai ar kugelis, gaminami tradiciniai cepelinai ir dar daugelis Lietuvoje pamėgtų patiekalų“, – sako Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.
Ji teigia, kad iš bulvių pasigaminti galima ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir išbandyti įmantresnius receptus.
Todėl ekspertė dalijasi poros išskirtinesnių, tačiau abejingų nepaliksiančių patiekalų receptais, kurių pagrindinė žvaigždė – bulvė.
Bulvių ir porų sriuba
Reikės:
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- 4 supjaustytų porų
- 2 skiltelių smulkiai supjaustyto česnako
- supjaustyto pankolio
- 1 plonai supjaustyto saliero stiebo
- žiupsnelio druskos ir pipirų
- kelių bulvių
- kelių puodelių vištienos sultinio
- 4 šakelių šviežių čiobrelių
- 1 lauro lapo
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
Kaip gaminti
Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintus porus, česnaką, pankolį ir salierus. Viską pagardinkite druska ir apie 10-13 minučių maišydami pakepkite.
Tuomet pasūdytame vandenyje išvirkite kelias bulves. Jas sudėkite į porų, pankolių ir salierų mišinį, įdėkite čiobrelių, lauro lapų, supilkite sultinį ir dar kelias minutes viską patroškinkite. Galiausiai iš gauto mišinio išimkite čiobrelius bei lauro lapus. Trintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Įmaišykite citrinos sultis.
Supylę sriubą į lėkštes pagardinkite ją grūstais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Bulvių salotos su varškės kremu
Reikės:
- pusės kilogramo bulvių
- žiupsnelio druskos ir pipirų
- kelių gausių šaukštų mėgstamo varškės kremo
- 1 šaukšto garstyčių
- 2 šaukštų šviežių citrinos sulčių
- plonai supjaustyto svogūno
- didelės saujos šviežių bazilikų
Kaip gaminti
Išvirkite neluptas bulves. Atvėsinkite ir nulupkite bei supjaustykite stambiais gabalėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite varškės kremą, garstyčias, citrinos sultis, druską bei pipirus.
Į tą patį indą sudėkite bulves, supjaustytą svogūną bei baziliką. Viską lengvai sumaišykite ir palikite šaldytuve apie pusvalandį.
Salotas galite valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. Skanaus!