Kadangi man namiškiai ir draugai yra karaliai, tai jiems ir karališkasis patiekalas. Su visa skarda patiekiama ant stalo ir kiekvienas įsideda, kiek nori. Nuotraukoje – 1 porcijai atpjautas gabalas“, – knygoje „Aktoriai ir(gi) skanėdos“ rašo aktorė Nijolė Narmontaitė.
Šiuo receptu ji pasidalijo ir su „Lietuvos ryto“ žurnalo „Savaitgalis“ skaitytojais.
Išbandykite ir jūs.
Karališkasis kepsnys
6 porcijoms reikės:
- 800–900 g kiaulienos arba veršienos (kad uždengtų skardos dugną)
- 3 svogūnų
- 200 g fermentinio sūrio
- 400 ml majonezo
- po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų pipirų, muskato, džiovintų žiomenių (nebūtinai)
Kepkite įprastoje orkaitės skardoje. Ją išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi.
Svogūnus supjaustykite žiedais ir išklokite visą skardos dugną (žiedus išskaidykite). Ant viršaus sudėkite gerai išmuštą, pipirais, druska, muskatu, žolelėmis apibarstytą mėsą. Vėl klokite sluoksnį svogūnų. Viską aptepkite majonezu. Apibarstykite sūriu (man patinka „Olandiškas“).
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą ir 10 minučių, kol sūris taps švelniai rusvas.
Patiekalas labai greitai paruošiamas, todėl patogu, kai namie didelė šeima ar sulaukiama svečių.