Dabar į Šventąją sukame retai, pamilome Karklę ir naujai atrastą Melnragę, dažnai, važiuodami namolio, užsukame į naująjį Klaipėdos turgų ir nusiperkame rūkytos žuvies. To paties jūros ešerio, karšio ar mano mėgstamiausio kapitono. Būtent su šia žuvimi gaminu gardžiąją mišrainę.
Ingredientus galima keisti, pavyzdžiui, žirnelius – konservuotais kukurūzais, galima visai nedėti kiaušinių, gaminti pagal paprasčiausią mano mamos receptą. Ir netgi svogūnai nebūtini, jei nemėgstate. Tiesiog žuvis su tiesiog majonezu irgi yra nuostabiai skanu, tokį variantą gardinu didesniu kiekiu prieskonių ir tiekiu su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Gaminu didesnį indą, mišrainė šaldytuve išlieka šviežia 4-5 dienas.
Proporcijos nėra griežtos, labiau rekomenduojamos.
- 400 g rūkytos žuvies
- 400 g konservuotų žaliųjų žirnelių
- 4-5 šaukštai majonezo
- 3 kietai virti kiaušiniai
- 0,5 nedidelio svogūno
- 0,5 šaukštelio citrinpipirių
- žiupsnelis maltų aitriųjų pipirų
Išverdu kiaušinius, jiems vėstant pašalinu žuvies odą, mėsą nuimu nuo kaulų. Jos nepjaustau, plėšau plonomis juostelėmis ir jas dedu į gilesnį indą.
Žirnelius beriu į koštuvą, padėtą kriauklėje, ir palieku nuvarvėti.
Svogūną kuo smulkiau supjaustau ir beriu ant žuvies, ten pat sudedu nuluptus ir kubeliais pjaustytus virtus kiaušinius. Gardinu pipirais, beriu žirnelius ir galiausiai dedu majonezą. Jo kiekis priklauso nuo žuvies drėgmės ir kitų produktų kiekio, tad verta dėti po šaukštą ir maišyti, stebėti, gali reikėti ir mažiau nei 4 šaukštų.
Viską kruopščiai sumaišau ir iškart dedu į šaldytuvą.
Tiekiu ant mėgstamos duonos riekės, būtinai šaltą. Kartais užberiu krapų, raudonėlių ar šviežių morkų lapelių.