Išsivirkite uogienės be cukraus: žiemą mėgausitės – ir sąžinė negrauš

2021 m. rugpjūčio 7 d. 09:40
Receptas
Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų asortimentas išduoda, kad dabar tinkamas laikas virti šviežias ir kvapnias uogienes.
Daugiau nuotraukų (3)
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad cukrų pakeitę kitais natūraliais saldikliais, galėsite drąsiai mėgautis sveikesnėmis uogienienės versijomis.
Cukrų keiskite natūraliais saldikliais
„Antra vasaros pusė – pats geriausias metas ruošti uogienes žiemai. Ypač jei mėgstate avietes ar gervuoges – būtent šiuo metu šios uogos yra skaniausios.
Ir nors daugelis galvoja, kad uogienės – skanus, tačiau sveikatai ne itin naudingas produktas – tai nėra tiesa, mat pasirinkus kokybiškus ingredientus arba subalansavus jų kiekius, naminėmis uogienėmis galėsite drąsiai mėgautis“, – teigia konditerijos ekspertas.
Nors cukrus nuo seno yra neatsiejama įvairiausių uogienių ar džemų sudedamoji dalis, norint pasigaminti sveikesnę uogienę, šis ingredientas nėra būtinas. Svarbiausia – kokybiški jo pakaitalai ir tinkamas skonių balansas. Be to, patys gamindami uogienę ar džemą išvengsite dirbtinių konservantų, dažiklių.
„Uogos – vitaminų ir antioksidantų šaltinis, todėl įsigijus didesnį kiekį šviežių uogų svarbu jas tinkamai pasiruošti žiemai. Viena itin svarbi uogienės virimo taisyklė – kokybiškų uogų pasirinkimas, todėl prieš renkantis uogas uogienėms reikėtų įsitikinti, kad jos yra vienodai sunokusios. Mat jeigu vienos uogos bus prinokusios labiau, kitos – mažiau skirsis jų virimo laikas.Tai reiškia, kad kol išvirs neprinokusios uogos, prinokusios jau praras formą ir sukris į košę“, – sako konditerijos ekspertas.
Antra taisyklė – tinkamas saldiklių pasirinkimas. Jeigu uogienes norite ruošti be ar su kur kas mažiau cukraus, puikiai pasitarnauti gali medus, klevų arba agavų sirupas, netgi džiovinti vaisiai, tokie, kaip datulės ar figos.
Ir nors, pasak T.Lauvray, tokiu būdu pagamintos uogienės gali būti kiek mažiau saldesnės – naudojant natūralius saldiklius yra labiau atskleidžiamas uogų skonis, be to, natūralūs saldikliai uogienes praturtina švelniais, bet išskirtiniais tik jiems būdingais skoniais.
Pagardinkite šviežiomis žolelėmis
Norint suteikti uogienėms ar vaisių džemams dar ypatingesnį skonį ir praturtinti vitaminais – pagardinti galima pačiomis įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: pavyzdžiui, bazilikai ypač tinka su braškėmis, figomis, slyvomis ar persikais.
Kalendros ar petražolės taip pat puikiai tinka ne tik pikantiškuose, bet ir saldžiuose patiekaluose. Pavyzdžiui, kalendras labai skanu derinti su obuoliais, kriaušėmis, bananais ar mangais. Petražoles – kokosais, mangais, ananasais, greipfrutais ar bananais.
Čiobrelius panaudoti galima verdant vyšnių, vynuogių, persikų ar kriaušių uogienes bei džemus. O mėtos dera praktiškai su visomis uogomis, taip pat ir kaulavaisiais ar citrusiniais vaisiais.
Kaip teigia ekspertas, verdant uogienę būtina kartkartėmis nugriebti putas, nes tai – iškilę nešvarumai. Kitaip jie nusės apačioje ir susimaišys su uogomis ir vaisiais.
Prieš pilant uogienę į stiklainius būtinai reikėtų įsitikinti, kad jie tikrai švarūs. Jų kaitinti tikrai nebūtina, nes pilant uogienę aukštos temperatūros pasterizacija įvyksta savaime. Taip pat nebūtina laikyti stiklainių apvertus aukštyn, nes tai neturės įtakos greitesniam ar lėtesniam uogienės gedimui.
T.Lauvray kvapnių uogienių siūlo pasigaminti ir namuose ir dalijasi keliais nepaprastai skanių, tačiau sveikų uogienių receptais.
Aviečių, imbierų ir žaliųjų citrinų uogienė
Reikės:
  • 1 kg aviečių
  • 2 vnt. žaliųjų citrinų
  • 5 v. š. šviežio smulkiai tarkuoto imbiero
  • 1 l medaus
Kaip gaminti
Į puodą berkite nuplautas uogas, medų, imbierus ir tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę, supilkite žaliosios citrinos sultis. Virkite apie 5 minutes, kol masė taps pakankamai tiršta. Uogienę išpilstykite į švarius stiklainius ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Slyvų uogienė su datulėmis
Reikės:
  • 1,5 kg mėlynųjų slyvų
  • 300 g datulių
  • 100 ml vandens
  • 1 a. š. cinamono
Kaip gaminti
Pašalinkite slyvų kauliukus ir smulkiai jas supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą. Ant jų supilkite vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių.
Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol uogienė gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite. Gautą uogienę supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Skanaus!
aviečių uogienėdžemas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.