Jei ruošiatės iškylai, pravers šie 3 receptai: nuo gardaus užkandžio iki traškių sausainių

Vasarai įpusėjus norime mėgautis kiekviena saulėta diena, o valgyti gryname ore taip pat didelis malonumas. Šiltuoju metų laiku maistą valgyti lauke – išties populiaru. O prieš savaitgalius padidėja ir įvairiausių patogiai valgyti paruoštų produktų pardavimai.

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Vištienos salotomis įdaryti kruasanai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Vištienos salotomis įdaryti kruasanai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Traškūs avinžirniai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Traškūs avinžirniai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Traškūs avižiniai sausainiai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Traškūs avižiniai sausainiai.<br>„Ant medinės lentelės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 24, 2021, 7:41 AM

„Vasarą žmonės daug laiko leidžia gryname ore. Pastebime, kad vasarą populiarėja ir maisto produktai, kuriuos patogu ruošti ir valgyti lauke: įvairūs griliui skirti mėsos gaminiai ar sūriai, traškučiai, krekeriai, užtepėlės. Iš vaisių populiariausi yra arbūzai, tačiau gyventojai perka ir trešnes, persikus, nektarinus. Karštomis dienomis šokteli ir gaiviųjų gėrimų, ledų pardavimai“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Valgymas lauke – didelis malonumas

Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas. O įvairiausius piknikus jos šeima išties labai mėgsta.

„Piknikas sujungia dvi mūsų šeimos aistras – maistą ir gamtą. Abu šie dalykai yra neatsiejami nuo mūsų gyvenimo būdo. Į piknikus dažniausiai išsiruošiame, kai leidžia orai. Su vyru piknikus ruošti mėgstame ir įvairiausiomis progomis, ir kasdien. Proginiai piknikai galbūt skiriasi tuo, kad pasiruošiame ypatingesnio maisto. Tačiau kasdien tikrai nepersistengiame. Tokioms per daug nesuplanuotoms išvykoms dažniausiai renkuosi itin paprastus patiekalus“, – teigia K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Pasak tinklaraštininkės, į pikniką galima greitai išsiruošti ir tiesiog po darbo. Tačiau daugiausia pasiruošimo tikriausiai užims maistas. Būtent dėl šios priežasties gali pagelbėti iš anksto pagaminti patiekalai.

„Šiuo metu nebeliko baimės parduotuvėse pirkti iš anksto paruoštus patiekalus ar imti maistą išsinešti. Dabar yra gausu tikrai skanaus, sveiko ir kokybiško maisto, todėl pasiruošti piknikui galima ir išsirinkus kulinarijos gaminių. Arba suderinti parduotuvėje pagamintus patiekalus ir savo gamintą maistą. Žinoma, piknikui galima susiruošti ir iš vakaro – iš anksto pasigaminti mėgstamų patiekalų, o kitą dieną juos tik sukrauti į krepšį ir išvažiuoti“, – kalba žinoma tinklaraštininkė.

Greitai gendančių produktų – nesirinkti

Anot K.Pišniukaitės-Šimkienės, ruošiantis vakarieniauti ar pietauti gamtoje ir galvojant, ką valgysite, svarbu prisiminti kelias svarbias taisykles. Pirmas dalykas – reikėtų rinktis ilgiau negendančius produktus: tam idealiai tinka įvairios užtepėlės, tokios, kaip humusas, salotos, kurios nepavandenija ir nepraranda savo tekstūros, sumuštiniai.

Prieš ruošiantis į pikniką reikėtų pagalvoti, kad yra tam tikrų produktų, kurie yra jautrūs aukštai temperatūrai, todėl jų reikėtų vengti. Pavyzdžiui, šviežios žuvies. Reikėtų pagalvoti ir apie tai, kad produktai bent kelias valandas turėtų puikiai išsilaikyti šiltoje temperatūroje.

„Jeigu visgi renkatės gamtoje valgyti itin greit gendančius produktus, reikėtų pagalvoti ir apie transportavimą – naudoti šaltkrepšį. Dar vienas dalykas – patiekalai, kuriuos patogu valgyti rankomis. Iš esmės reikėtų rinktis tokį maistą, kuris išlieka toks, kokį jį pagaminote – jis neištirpsta, nepavandenija, nesubyra“, – pasakoja K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Kalbėdama apie piknikui skirtus patiekalus ji sako, kad mėgsta, kai būna bent keletas pasirinkimų: pora užkandžių, vienas ar du pagrindiniai patiekalai: salotos ar sumuštiniai ir kažkas saldaus – dažnu atveju, anot jos, tai būna kažkoks kepinys, uogos, vaisiai.

Tiesa, K.Pišniukaitė-Šimkienė pabrėžia, kad ruošiantis piknikui jai svarbu ne tik skanus maistas, bet estetiškai mielas pikniko dekoras.

„Net ir gamtoje stengiuosi nesirinkti vienkartinių indų. Juk daug maloniau valgyti iš gražių lėkščių, jau nekalbant apie aplinkosaugą, todėl ir kitiems siūlau į gamtą vežtis gražias lėkštes, įrankius, taures, netaupyti jų ypatingoms progoms. Ruošiantis piknikui svarbu pasiimti gražų patiesaliuką, pintinę, mėgstu įsidėti ir gėlių. Kartais į nedidelius piknikus vykstu viena, tuomet mano palydove tampa knyga“, – pasakoja tinklaraštininkė.

K.Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi ir keliais nesudėtingai pagaminamais ir gamtoje valgyti pritaikytais receptais.

Vištienos salotomis įdaryti kruasanai

Reikės:

  • 4 šviežių kruasanų
  • 250 g virtos vištienos
  • 1 saliero lapkočio
  • saujos tamsių vynuogių (galima keisti razinomis)
  • saujos graikinių riešutų
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 v. š. majonezo
  • 1 v. š. graikinio jogurto
  • 1 v. š. citrinos sulčių 
  • 1 a. š. Dižono garstyčių
  • druskos, pipirų

Kaip gaminti

Virtą vištieną suplėšome arba smulkiai supjaustome.

Vištieną sumaišome su smulkiais kubeliais pjaustytu saliero lapkočiu, smulkintomis vynuogėmis, kapotais riešutais, trintu česnaku, majonezu, jogurtu, citrinos sultimis, Dižono garstyčiomis, druska ir pipirais.

Kruasanus išilgai įpjauname (pilnai neperpjauname).

Vištienos salotomis įdarome kruasanus.

Traškūs avinžirniai

Reikės:

  • 2 skardinių konservuotų avinžirnių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. druskos
  • 1 a. š. maltų paprikų
  • 1 a. š. česnakų miltelių
  • 1/2 a. š. maltų kuminų

Kaip gaminti

Avinžirnius sumaišome su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.

Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad avinžirniai kuo mažiau liestųsi tarpusavyje.

Kepame 180 laipsnių įjungę vėjelio funkciją apie 25 minutes.

Traškūs avižiniai sausainiai

15 sausainių reikės:

  • 1 stiklinės kvietinių miltų (tinka ir avižiniai miltai)
  • 1,5 stiklinės avižinių dribsnių (geriausia – visagrūdžių)
  • 1 a. š. cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • 120 g sviesto (tinka ir kokosų aliejus)
  • 1/2 stiklinės cukraus arba kito saldiklio
  • 1 kiaušinio
  • 1 stiklinės razinų

Kaip gaminti

Dideliame dubenyje sumaišome miltus, avižinius dribsnius, cinamoną ir druską.

Kitame dubenyje iki vientisos masės išplakame lydytą sviestą, cukrų, kiaušinį.

Skystą masę pilame šalia birios, suberiame razinas ir viską gerai išmaišome.

Perkeliame masę į šaldytuvą valandai.

Kai tešla sustingsta, rankomis iš jos formuojame nedidelius rutuliukus, lengvai paspaudžiame, kad būtų plokštesni ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai gražiai apskrunda.

Vėsdami sausainiai tampa traškūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.