Šis marinatas tinka absoliučiai visoms marinuojamoms daržovėms ir jų asorti. Ypač gardūs agurkai, svogūnai ir kalafiorai, taip pat skanios cukinijos, morkos, paprikos, žali pomidorai.
Išsiverdu marinatą – jo verdu iš karto 5 litrus. Marinatą galima laikyti ant viryklės ir kasdien, nuskynus derliaus, be didelių terlionių užkonservuoti keletą stiklainių.
Proporcijos:
- 1 l vandens
- 1 v. š. druskos
- 3 v. š. cukraus
Pasiruoštas daržoves standžiai sukemšu į švarius stiklainius, dangtelius nuplikau verdančiu vandeniu, į kiekvieną stiklainį (700 ml–1 l) beriu 1 v. š. prieskonių mišinio agurkams marinuoti.
Stiklainius sklidinai užpilu kuo karštesniu marinatu, užsuku dangtelius ir palieku atvėsti.
Kai stiklainius jau galima paimti į rankas, nupilu jų skystį į tuščią puodą ir kaičiu ugnį. Subėgs ir prieskoniai iš stiklainio – nieko baisaus. Palaukiu, kol užvirs, pakaitinu apie 10–15 min., kad atsiskleistų prieskonių aromatai.
Į stiklainius ant daržovių pilu 9 proc. acto rūgšties arba obuolių/vyno acto: į 700 ml stiklainį – 3 v. š., 1 l – 4 v. š.
Užpilu verdančiu marinatu, užsuku ir apverstus aukštyn kojom apdengiu kailiniais ar pledais. Atvėsusius stiklainius laikau rūsyje.
Patarimas – jei norisi aštresnio skonio, galima dėti aitriosios paprikos.