„Grilio sezonui įsibėgėjus mėsos patiekalai vis dar išlieka populiariausi. Tačiau matome, kad šiuo metu asortimentas, kurį žmonės renkasi ruošdami maistą kepsninėse, smarkiai prasiplėtė. Dabar ant grilio dažnai kepama žuvis, jūros gerybės. Pastebima ir vegetariško maisto kepimo ant žarijų tendencija: žmonės pamėgo kepti įvairiausius sūrius, pamarinuotas daržoves ar grybus, netgi vaisius“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.
Skonį atskleidžia padažas
To paties prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kad grilio patiekalui reikalingas ne tik tinkamai paruoštas marinatas, bet ir patiekalo skonį atskleidžiantis ir dar labiau sustiprinantis padažas. Būtent jis yra raktas, bet kurį gaminamą patiekalą paverčiantis tikru šedevru.
Pasak ekspertės, ruošiant įvairiausius padažus svarbiausia yra laikytis kelių taisyklių.
„Geram padažui svarbu derinti tinkamą rūgšties kiekį, prieskonius, žoleles ir aliejų. Taip pat reikėtų pagalvoti apie subalansuotas ingredientų proporcijas: svarbiausia tinkamai sureguliuoti skonius, kad padažas nebūtų nei per sūrus, nei per rūgštus, todėl renkantis prieskonius labai svarbu nepersistengti“, – pataria ekspertė.
Pasak V.Juodkazienės, prie grilyje keptos mėsos patiekalų tinka ne vien lietuvių pamėgtas pomidorų padažas. Įvairūs padažai ant žarijų keptiems patiekalams gali būti gaminami ir iš graikiško jogurto arba įvairiausių žolelių: petražolių, bazilikų, čiobrelių, kalendrų. O, pavyzdžiui, prie įvairiausių keptų daržovių puikiai tiks humusas.
Skirtingi produktai – skirtingi padažai
Žinoma, vienas ikoniškiausių padažų mėsai – amerikiečių pamėgtas barbekiu padažas, kuris sparčiai populiarėja Lietuvoje ir yra gaminamas iš pomidorų pastos, sojų, Vorčesterio padažo, medaus, rūkytos paprikos ir kitų mėgstamų priedų. Šis padažas puikiai tinka prie kiaulienos, jautienos, net vištienos patiekalų.
„Jeigu kepate jautienos patiekalus, nepamirštamo skonio mėsai suteikia įvairiausi dūminio skonio turintys padažai. Jeigu norite lengvesnio padažo – prie jautienos kepsnio puikiai dera ir įvairiausių žolelių padažai: tam puikiai tinka kalendros, petražolės, česnakai, aitriosios paprikos.
Tiesa, jeigu norite dar išskirtinesnio skonio, jautienos patiekalus galite gardinti pipiriniais ar iš saldžių vaisių pagamintais padažais. Skamba neįtikėtinai, tačiau ši mėsa ir salstelėjęs skonis – puikiai dera“, – teigia V.Juodkazienė.
Tuo metu vištienai puikiai tinka įvairiausi iš citrusinių vaisių pagaminti padažai. Tačiau jeigu ruošiate vištos sparnelius – juos valgyti patartina su naminiu barbekiu arba pelėsinio sūrio padažu. Be to, prie vištienos ypač tinka ir įvairiausi Azijos kraštų įkvėpti padažai, kuriuose naudojamas medus, aitriosios paprikos, imbieras ir citrinų sultys.
Kai kalba pasisuka apie kiaulieną, V.Juodkazienė sako, kad prie šios mėsos tinka įvairiausi saldumo turintys padažai ir glajai: pavyzdžiui, su kiauliena puikiai dera vyšninis balzamiko ar iš obuolių pagamintas padažas. Jeigu norisi aštriau – galima rinktis garstyčių padažus.
Tuo metu jūros gėrybės ir žuvis pasižymi itin švelniu skoniu – geriausiai jis atsiskleidžia, kai yra patiekiama su citrusiniais vaisiais, tokiais, kaip citrina ar žaliosios citrinos. Be to, prie jūros gėrybių labai tinka ir įvairiausi žolelių padažai, taip pat jų patiekalai dažnai patiekiami ir su pomidorų salsa – šis padažas žuvies patiekalams suteikia dar didesnio gaivumo.
V.Juodkazienė siūlo ir kelis paprastai paruošiamus padažus, kurie ant žarijų ruoštiems patiekalams suteiks nepamirštamo skonio – teliks tik susmulkinti ingredientus ir mėgautis išraiškingais skoniais.
Šviežių žolelių padažas
Reikės:
- 1/4 puodelio smulkiai supjaustytų petražolių
- 2 šaukštai smulkiai supjaustytų rozmarinų
- 2 šaukštai smulkiai supjaustytų čiobrelių
- 4 sumaltų česnakų skiltelių
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
- smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos (jeigu mėgstate)
Česnakų ir garstyčių padažas
Reikės:
- 3/4 puodelio pjaustytų česnakų
- 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus
- 2 1/2 šaukštų acto
- 2 arbatinių šaukštelių garstyčių
- 1/4 puodelio smulkintų raudonėlių
- 1/4 puodelio smulkintų bazilikų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio ką tik maltų pipirų
Pankolio ir apelsinų padažas
Reikės:
- ¼ puodelio smulkinto pankolio
- ¼ puodelio smulkiai supjaustytų petražolių lapelių
- 1 arbatinis šaukštelis smulkiai tarkuotos apelsino žievelės
- 1 šaukštas aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos