227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.
Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.
Viena paskelbto konkurso dalyvių – vilnietė Miglė Pužaitė, kuri temą „Druskininkai“ atskleidžia išraiškinga torto forma.
Tortas „Pušynas kankorėžyje“
Biskvitui reikės:
- 226 g sviesto
- 4 kiaušinių
- 220 g cukraus
- 250 g miltų
- 65 g kakavos
- 60 ml kavos
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- Žiupsnio druskos
- 180 ml pasukų arba kefyrų
Kremui reikės:
- 300 g maskarponės sūrio
- 250 g grietinėlės
- 3-4 šaukštų cukraus pudros
- 1 a.š. citrinos sulčių
- Kelių lašų romo esencijos
Šokoladiniam kremui-ganašui reikės:
- 200 g juodojo šokolado
- 180 ml grietinėlės
Dekorui reikės:
- apie 600 g cukraus pastos (fondanto)
- maistinių dažų
Kepame biskvitą:
Minkštą sviestą išsukame kartu su cukrumi. Po to po vieną įmušame ir išmaišome kiaušinius. Išsijojame miltus su kakava, sudedame druską, kepimo miltelius. Dalį sauso mišinio supilame į tešlą, išmaišome. Supilame pasukas, po to – dar dalį sauso mišinio, tuomet – kavą ir likusią sauso mišinio dalį. Kepame 165 laipsnių orkaitėje apie 35-45 min.
Gaminame kremą:
Suplakame grietinėlę, įdedant po truputį cukraus pudros, atsargiai sumaišome su maskarpone. Supilame citrinos sultis ir kelis lašus romo esencijos.
Gaminame šokoladinį kremą – ganašą:
Grietinėlę kaitiname ant lėtos ugnies. Jai pradėjus virti, išjungiame ugnį, sudedame šokoladą ir išmaišome, kol ištirps.
Surenkame tortą
Biskvitą pertepame kremu, pašaldome pusvalandį šaldytuve. Po to apipjaustome formą, aptepame šokoladu, vėl pašaldome ir dekoruojame su cukraus pasta. Pirma iškočiojame apskritimą iš cukraus masės ir uždengiame tortą, o po to lipdome ant torto lapelius iš cukraus masės, tapome su maisto dažais.
Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks soc. tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.
Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. kulinarinės olimpiados „IKA/Culinary Olympics“ komandos-nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.
Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“.
Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.
Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.
Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai randamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu https://druskininkai.lt/tortu-turnyras-2021/.
Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime.
Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.