Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras. Viena jų – „Facebook“ paskyros „Kulinariniai eksperimentai“ puoselėtoja Geliana Sudrab, kurią sukurti įspūdingą tortą turnyro konkursui įkvėpė M.K.Čiurlionio paveikslas „Saulė“.
Reikalingi ingredientai
Migdoliniam biskvitui:
- 2 kiaušiniai
- 2 kiaušinio baltymai
- 85 g cukraus pudros
- 85 g migdolų miltų
- 20 g kvietinių miltų
- 15 g sviesto
Sūrio kremui:
- 100 g maskarponės
- 10 g cukraus pudros
- 50 g grietinėlės
- 1 g želatinos
Aviečių kremui:
- 250 g šviežių trintų aviečių
- 30 g cukraus
- 2 kiaušinio tryniai
- 40 g sviesto
- 5 g želatinos
Mangų kremui:
- 80 g mangų tyrės
- 8 g cukraus
- 4 g pektino
- 1,6 g želatinos
Pasiflorų kremui:
- 240 g pasiflorų tyrės
- 25 g cukraus
- 12 g pektino
- 4,5 g želatinos
Bananiniam kremui:
- 70 g baltojo šokolado
- 90 g bananų tyrės
- 4,8 g želatinos
- 175 g grietinėlės
Vaniliniam kremui:
- 150 g baltojo šokolado
- 187 g pieno
- 10 g želatinos
- 375 g grietinėlės
- vanilės
Kaip gaminti
Gaminame migdolinį biskvitą (reikės 20 cm skersmens konditerinio žiedo)
Kiaušinius ir cukraus pudrą išplakame iki baltumo. Įmaišome migdolų miltus, kvietinius miltus ir lydytą atvėsusį sviestą. Atsargiai įmaišome iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus su trupučiu druskos. Kepame iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje, kol viršus lengvai paruduos. Atvėsusį biskvitą perpjauname į dvi dalis.
Pasiruošiame migdolinį biskvitą
Maskarponės sūrį gerai išmaišome su cukrumi, supilame 10 g grietinėlėje išbrinkintą želatiną, sudedame išplaktą grietinėlę. Viską gerai išplakame.
Pasiruošiame aviečių kremą (reikės 16 cm skersmens konditerinio žiedo ir 5 cm skersmens pusrutulio formos)
Kiaušinių trynius, cukrų ir trintas avietes kaitiname nuolat maišydami, kol sutirštės. Nukeliame nuo kaitros ir sudedame želatiną, sviestą, gerai išmaišome ir atvėsiname. Supilame į formas iš užšaldome.
Paruošime torto pagrindą
Biskvitą lengvai patepame maskarponės kremu ir uždedame aviečių kremo sluoksnį. Biskvito kraštus užpildome kremu ir uždengiame antruoju biskvitu apteptu kremu. Pagrindą laikome šaltai (galima šaldiklyje) – jį naudosime torto surinkimo pabaigoje.
Paruošiame mangų kremą (reikės 8 cm skersmens pusrutulio formos)
Tyrę su cukrumi ir pektinu paverdame kelias minutes. Nukeliame nuo kaitros ir sudedame želatiną, gerai išmaišome ir atvėsiname. Supilame į atšaldytą formą, panardiname aviečių kremo pusrutulį ir užšaldome.
Pasiruošiame pasiflorų kremą (reikės 12 cm skersmens pusrutulio formos)
Tyrę su cukrumi ir pektinu paverdame kelias minutes. Nukeliame nuo kaitros ir sudedame želatiną, gerai išmaišome ir atvėsiname. Supilame į atšaldytą formą ir panardiname mango-aviečių kremo pusrutulį ir užšaldome.
Pasiruošiame bananinį kremą (reikės 16 cm skersmens pusrutulio formos)
Bananų tyrę pašildome iki virimo ir ja užpilame baltąjį šokoladą, sudedame, želatiną ir gerai išmaišome. Atvėsiname, sumaišome su plakta grietinėle. Supilame į atšaldytą formą ir panardiname pasiflorų-mango-aviečių kremo pusrutulį ir užšaldome.
Pasiruošiame vanilinį kremą (reikės 20 cm skersmens pusrutulio formos)
Pieną pašildome iki virimo ir juo užpilame baltąjį šokoladą, sudedame, vanilę, želatiną ir gerai išmaišome. Atvėsiname, sumaišome su plakta grietinėle. Supilame į atšaldytą formą ir panardiname bananų-pasiflorų-mango-aviečių kremo pusrutulį. Baigdami formuoti tortą uždedame paruoštą biskvitinį pagrindą.
Dekoruojame ir patiekiame tortą
Paruoštą tortą dedame į šaldiklį ne mažiau kaip 8 valandoms. Sušalusį tortą išimame iš formos, papuoškite veidrodiniu glaistu ir apjuosiame plono šokolado juosta. Papuoštą tortą geriausia atšildyti šaldytuve – tokio dydžio tortą bus galima valgyti po maždaug 6-8 valandų. Jei valgysite anksčiau – torto viduryje mėgausitės ledais, kas irgi nuostabu karštą vasaros dieną.
Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks socialinio tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.
Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. kulinarinės olimpiados „IKA/Culinary Olympics“ komandos-nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.
Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“. Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.
Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.
Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai randamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu. Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime. Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.