Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviška bulvių kilmė pirkėjams yra tarsi šviežumo ir aukščiausios kokybės garantas.
„Šviežios vietoje augintos bulvės kasmet yra itin laukiamos. Stengiamės jų pirkėjams pasiūlyti kuo anksčiau, nors, žinoma, bulvių derlius itin priklauso nuo gamtos sąlygų. Šiemet pavasaris buvo vėsus, vis dėlto jau pačioje vasaros pradžioje pradedame prekiauti šviežiomis bulvėmis. Siekdami užtikrinti, kad aukščiausios kokybės derlius pirkėjus pasiektų kaip įmanoma anksčiau, su vietos ūkininkais bendradarbiaujame dar prieš sodinimą“, – teigia V.Budrienė.
Prekybos tinkle kilogramas bulvių kainuoja 1,29 euro.
Reikalauja atidumo
Šviežias bulves į prekybos tinklą „Iki“ tiekiančios įmonės „Bulvių namai“ direktorius Remigijus Grumčius pasakoja, kad šįmet pirmasis bulvių derlius buvo kasamas birželio 8-ąją ir jau kitą dieną pasiekė parduotuvių lentynas. Anot jo, paprastai pirmosios bulvės parduotuvėse pasirodydavo pirmąją birželio savaitę, tačiau šiais metais dėl vėsaus pavasario, didelio drėgmės kiekio ir nepalankų oro sąlygų bulvių augimas kiek pailgėjo, o tiekimas keliomis dienomis pasivėlino.
„Galime pasigirti, kad lietuviams šviežias bulves kasmet mūsų kooperatyvo nariai patiekia pirmieji. Sodinti ir auginti ankstyvas bulves kainuoja daug darbo ir pastangų. Pats bulvių sudaiginimas ir pasodinimas reikalauja ypatingo atsargumo ir atidumo, nes jas reikia ne tik tinkamai išdaiginti, bet ir sodinant nepažeisti daigų“, – pasakoja R.Grumčius.
Pirmąjį lietuviškų bulvių derlių kasantis ūkininkas Rimantas Žebarauskas sako, kad ankstyvą bulvių derlių užauginti leidžia tinkamas sudaiginimas – bulvės daiginti pradedamos dar sausio mėn. Šiais metais jos pasodintos buvo kovo viduryje, kai tik tai leido nutirpęs sniegas. Tuomet bulves teko saugoti nuo šalnų. Tam naudojama speciali įranga – laukas uždengiamas purkštukų tinklu ir bulvių daigai laistomi, kad nenušaltų.
Ūkininkas teigia, kad pirmosios lietuviškos bulvės yra itin jautrios tiesioginiams saulės spinduliams. Todėl dažniausiai jos kasamos itin anksti rytą, kol saulė dar neaukštai ir nėra kaitri. Oro temperatūrai kaistant bulvių kasimas stabdomas ir tęsiamas kitą rytą. Pirmosios lietuviškos bulvės yra nedidelės, o didesnių galima tikėtis šiek tiek vėliau – po Joninių.
Populiariausios – dvi veislės
Bulvė – universalus produktas, užimantis ypatingą vietą lietuvių virtuvėje ir suteikiantis plačias galimybes eksperimentams. Jos valgomos ir kaip garnyras šalia įvairių patiekalų, iš jų yra gaminami tokie tradiciniai patiekalai kaip didžkukuliai, plokštainiai ir blynai. Be to, vasarą skanu bulves kepti ant grilio ir, žinoma, valgyti su šaltibarščiais.
R.Grumčius sako, kad skirtingiems patiekalams galima rinktis skirtingas bulvių veisles, nes vienos labiau tinkamos kepti, kitos virti, iš trečios veislės skaniausios šiaudeliais pjaustytos keptos bulvės.
Jis pasakoja, kad kooperatyvą sudaro 8 ūkininkai, auginantys pačių įvairiausių veislių bulvių. Tačiau kiekvienais metais auginamos laiko patikrintos ir pirkėjų itin mėgstamos veislės yra 'Vineta' bei 'Laura'.
„Kiekvienais metais bandome ir įvairiausias naujas veisles, kai kurios iš jų pasiteisina, kitos – ne. Tačiau būtent šios dvi bulvių rūšys yra populiariausios. Tiesa, pastebime, kad kasmet žmonės vis labiau linksta į eksperimentus ir išbando kitų bulvių veislių, ieško įdomesnių skonių“, – teigia R.Grumčius.
Savo šeimos narius siūlome palepinti ir iš šviežių bulvių pasigamintu plokštainiu – kiaušiniais ir pienu pagardintas plokštainis bus itin purus ir abejingų nepaliks net ir mažųjų valgytojų. Be to, jis puikiai tinka vegetarams.
Bulvių plokštainis
Reikės:
- 2 kg bulvių
- 150 ml pieno
- 2 kiaušinių
- saujos miltų
- 2 svogūnų
- žiupsnelio druskos ir pipirų
Kaip gaminti
Pirmiausiai sutarkuojame bulves ir svogūnus. Tuomet nedideliame puode pakaitiname pieną. Šiltą pieną pilame į bulvių ir svogūnų tarkį, įmaišome kiaušinius, beriame miltus, žiupsnelį druskos bei pipirų ir viską sumaišome. Galiausiai gautą masę pilame į sviestu išteptą formą, iki 160 laipsnių įkaitiname orkaitę ir kepame plokštainį apie 40 min.
Vėliau temperatūrą padidiname iki 180 laipsnių ir pakepame dar apie 10 min.
Patiekiame su grietine arba kitu mėgstamu padažu. Skanaus!