Patarė, kaip paruošti plekšnę: 3 receptai, kurie įtiks ir gurmanams, ir sveikuoliams

2021 m. birželio 3 d. 10:26
Receptas
Vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams, dėl to į racioną dažniau įtraukia žuvies. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę.
Daugiau nuotraukų (1)
„Analizuodami duomenis matome, kad žuvies kasmet nuperkama vis daugiau. Pirkėjai ieško įvairesnių skonių, naujų receptų, tad renkasi daugiau skirtingų žuvų rūšių. Pastebime ne tik populiariosios lašišos ar karpio, bet ir baltos jūrinės žuvies, tokios kaip atlantinė menkė ir paltusinė plekšnė, pardavimų augimą“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Valgyti – kelis kartus per savaitę
To paties prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad žuvį reikėtų valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Balta žuvis – itin naudingas produktas, joje gausu vitaminų ir mažai kalorijų.
Be to, tinkamai paruošti žuvį užtenka vos kelių minučių, ją gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais: virti ar kepti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, padėti reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Baltos žuvies, pavyzdžiui, plekšnės, vartojimas puikiai tinka ir siekiant sureguliuoti kūno svorį.
Kalbėdama apie baltos žuvies organizmui teikiamą naudą V.Juodkazienė pabrėžia, kad joje yra daug baltymų, tačiau mažai riebalų ir kalorijų. Pavyzdžiui, 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, ši žuvis labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar nori pereiti prie sveikatai palankesnės mitybos.
„Balta žuvis – ne tik labai naudinga sveikatai, bet ir greit pagaminama, ją paruošti neatims nei daug laiko, nei jėgų, ypač jei pirksite jau išdorotą žuvį. Kad ją paruoštumėte namuose, teliks tik supjaustyti ir apibarstyti prieskoniais, termiškai apdoroti ir mėgautis“,  – pasakoja V.Juodkazienė.
Gaminant – nepersistengti
Maisto ekspertė sako, kad gaminant žuvį jos nereikėtų neapsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau reikėtų rinktis lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.
Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, reikėtų nepadauginti prieskonių.
Ypatingą žuvies skonį atskleidžia juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir šviežias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą.
Kalbėdama apie subtilaus skonio paltusinę plekšnę maisto ekspertė pasakoja, kad ją, kaip ir visą kitą žuvį, ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: be to, šią žuvį itin patogu kepti kepsninėje ant žarijų. Plekšnė taip pat puikiai tinka ir virti ant garų arba rūkyti. O jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.
„Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos“, – pataria maisto ekspertė.
V.Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamų, bet labai skanių paltusinės plekšnės patiekalų receptus: šie valgiai taps tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba.
Paltusinė plekšnė su citrina ir sviestu
Reikės:
  • paltusinės plekšnės
  • arbatinio šaukštelio druskos
  • 1/8 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 4 šaukštų ištirpinto sviesto
  • citrinos sulčių
  • smulkiai supjaustyto svogūno
  • arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
  • šviežių petražolių
Kaip gaminti
Visų pirma kepimo formą reikėtų ištepti sviestu. Tuomet orkaitę įkaitinti 165 laipsnių. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais – porcijomis. Supjaustytą plekšnę sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite druska bei pipirais.
Mažame dubenėlyje arba matavimo puodelyje sumaišykite ištirpintą sviestą, 2 šaukštus citrinos sulčių ir smulkintą svogūną. Gautu citrininiu sviestu apipilkite žuvį ir viską apibarstykite paprikos milteliais.
Įkaitintoje orkaitėje žuvį kepkite apie 15–20 minučių. Galiausiai pagardinkite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su mėgstamu garnyru.
Skrudinta paltusinė plekšnė
Reikės:
  • paltusinės plekšnės
  • 1 šaukšto maltos paprikos
  • 1 šaukšto smulkintų petražolių
  • 2 arbatinių šaukštelių druskos
  • 1 1/2 šaukštelio česnako miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio Kajeno paprikos
  • 1/2 šaukštelio baltųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1/2 šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
Kaip gaminti
Pirmiausia dubenėlyje sumaišykite papriką, petražoles, druską, česnako miltelius, svogūnų miltelius, Kajeno papriką, juoduosius pipirus, čiobrelius ir raudonėlius. Tuomet žuvies gabalėlius patepkite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite prieskonių mišiniu. Ant aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę. Ant stipriai įkaitintos keptuvės išdėliokite gabalėlius ir kepkite maždaug 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Džiūvėsėliuose apvoliota paltusinė plekšnė
Reikės:
  • paltusinės plekšnės
  • ką tik maltų juodųjų pipirų
  • 2 didelių kiaušinių baltymų
  • 2/3 puodelio duonos trupinių
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto sviesto
  • citrinos sulčių ir citrinos
  • 1/2 puodelio vištienos sultinio
  • 1 valgomojo šaukšto kaparėlių
  • šviežių petražolių
Kaip gaminti
Pagardinkite žuvį druska ir pipirais. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Negiliame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus. Į kitą indą suberkite duonos trupinius. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į kiaušinių baltymus, tuomet apvoliokite duonos trupiniuose.
Iki vidutinės temperatūros įkaitinkite didelę keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite žuvį ir iš kiekvienos pusės kepkite 4–5 minutes. Tuomet toje pačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, supilkite citrinos sultis, vištienos sultinį, suberkite druską ir pipirus ir užvirkite. Maišydami padažą pavirkite apie 3-4 minutes, kol jis sutirštės. Galiausiai į keptuvę suberkite kaparėlius.
Patiekdami žuvį apipilkite padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis. Skanaus!
plekšnėreceptai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.