Dažniausia tai pomidorai, agurkai, svogūnai. Tokios salotos vadinamos „Agouro –tomata“.
Dar į šias salotas dažnai dedama žalioji paprika. Ir, savaime suprantama, – alyvuogės! Dažniausia tai „Kalamata“. Su kauliukais.
Fetą dedame nepjaustytą, ją supjaustysite valgydami.
Viską vainikuojame tyru natūraliu graikišku alyvuogių aliejumi.
Ir būtinas salotų prieskonis – raudonėliai. Jie suteikia tą tikrąjį sodrų graikiškų salotų skonį.
Jokių kitų ingredientų pagal tikrą receptą negali būti. Tokie pagardai, kaip citrina, druska, pipirai ar actas papildomai dedami tik tada, kai valgote iš savosios lėkštės.
O labai dažnai šį gėrį šeima ar draugų būrys valgo iš vieno indo! Ir ne šiaip sau iš jo valgo, o būtinai ir duoną visi merkia į tą aliejaus ir daržovių skystį! Patikėkit – Dievų maistas ta duonelė, permirkusi graikiškų skonių įvairovėje!
Kokias klaidas darome gamindami šias salotas?
Prikrauname per daug skirtingų daržovių.
Graikiniai riešutai – klaidų klaida, ir mūsų lietuvių išmonė, iš kurios patys graikai tik pasijuokia.
Aš irgi kažkada galvojau, kad tai yra būtinas ingredientas, bet visada prašydavau jų nedėti, nes atrodė, kad jie viską gadina. O pasirodo – jų ir neturi net būti.
Šiose salotose galite naudoti fetą ar ožkos sūrį, tik jokiu būdu ne fetos ar kitus sūrių gaminius. Tai turi būti kokybiškas ir tikras sūris!
Taigi, šviežios daržovės, kokybiškas sūris, natūralus aliejus, raudonėliai, „Kalamata“ alyvuogės ir pagal skonį savo lėkštėje – kiti pagardai.
Jeigu norite valgyti tikras graikiškas salotas ir pajusti akimirką vasaros, pasigaminkite jas būtent šitaip.