Šis receptas – universalus. Rašydamas žodį „universalus“ turiu galvoje tai, kad taip pamarinavę šonkaulius juos drąsiai galėsite kepti metalinėje, kamado tipo kepsninėje arba net orkaitėje.
Tad pradedame. Aš surašysiu marinato receptą 2 kilogramams šonkauliukų. O jūs galėsite keisti marinato ingredientų kiekį pagal tai, kiek šonkauliukų ruošite.
2 kilogramams liesų šonkaulių reikės:
- 4 nedidelių svogūnų galvų;
- 1 a. š. česnakų miltelių;
- 1 a. š. garstyčių miltelių;
- 1 a. š. stambiai maltų aitriųjų paprikų;
- 1 a. š. maltų juodųjų pipirų;
- 2 a. š. druskos;
- 2 v. š. rūkytų saldžiųjų paprikų miltelių (galite naudoti ir paprastus paprikų miltelius);
- 300 ml pomidorų sulčių
- 50 ml aliejaus.
Kaip gaminti
Šonkaulius gerai nuplauname ir nusausiname, nuimame plėvelę, kuri trukdytų prieskoniams įsigerti, o taip pat kepant suteiktų mėsai kartaus skonio.
Svogūnus supjaustome pusmėnuliais, užberiame ant jų druskos ir gerai suminkome, kad išsiskirtų svogūnų sultys.
Sudedame svogūnus ant šonkaulių, čia pat sudedame likusius prieskonius ir aliejų, viską gerai išmaišome.
Išmaišę užpilame pomidorų sultis, dar kelis kartus pamaišome ir paliekame mėsą vėsioje vietoje per naktį (tinka ir šaldytuvas).
Kepimas kamado tipo kepsninėje
Kitą dieną užkaiskite kamado tipo kepsninę ir nuvalę svogūnus nuo šonkaulių sudėkite juos kepti.
Šonkaulius kepkite ne virš tiesioginės kaitros apie 1,5-2 val. 130 laipsnių temperatūroje. Būtų gerai ant anglių uždėti medienos kubelių ar drožlių – tai suteiktų šonkauliams dūmo skonio.
Šonkaulius vartykite kas 30 min., ne dažniau. Jei šonkauliukai liesi, kepdami juos apipurkškite aliejumi arba obuolių sultimis.
Baigiant kepti šonkaulius aptepkite obuolių ir aliejaus mišiniu (santykis 10/1). Ir dar pakepkite 20-30 min.
Kepimas metalinėje kepsninėje
Gerai įkaitinkite anglis. Jos turi pasidengti pilku pelenu ir neskleisti didelės kaitros. Šonkaulius sudėkite ant grotelių, kurias iš viršaus uždenkite kepimo popierium, o ant popieriaus uždėkite folijos.
Kai šonkaulius apversite, viršų vėl pridenkite kepimo popieriumi ir folija. Tai neleis mėsai išsausėti, tuo pačiu primažins kaitrą metalinėje kepsninėje.
Kepant būtina kartkartėmis apipurkšti obuolių sultimis. Aliejumi purkšt nerekomenduoju, nes degs anglys.
Kepimo laikas priklauso nuo kepsninės gylio. Kitaip sakant – grotelių atstumo nuo įkaitusių anglių. Tad apkepimas gali svyruoti nuo 30 iki 60 min.
O jei sugebėsite gerai sumažinti kaitrą, – ir apie 90 min. Tad turėsite stebėti šonkaulius ir kai jie apkeps, aptepti jau aukščiau minėtu pomidorų ir aliejaus mišiniu. Ir dar 10-20 min. pakepti, kad glajus susigertų.
Kepimas orkaitėje
Šonkaulius sudėkite ant grotelių, ant kurių juos kepsite. Po grotelėmis orkaitėje padėkite skardą su vandeniu – į kurią sutekės taukai, o vanduo garuodamas drėkins kepamus šonkaulius.
Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 40-60 min.
Kepant kelis kartus ištraukite groteles ir aptepkite šonkaulius obuolių sultimis.
Tada aptepkite šonkaulius pomidorų ir aliejaus mišiniu ir įjungę orkaitėje grilio funkciją 150 laipsnių temperatūroje pakepkite dar 10 min.
Iš svogūnų – pagardas
Marinatui naudotų svogūnų neišmeskite. Suverskite į keptuvę ir užpylę šiek tiek vandens troškinkite ant mažos ugnies.
Svogūnams išsitroškinus uždėkite 2-3 v. š. pomidorų padažo ir maišykite, kol turinys užvirs. Tada galite masę sutrinti ir džiaugtis naminiu pagardu, kuris puikiai tiks prie iškeptų šonkaulių.