Naminis batonas
2 kepalams reikės:
- 1 kg miltų
- 1,5 šaukštelio druskos
- 2 šaukštų cukraus
- 14 g sausų mielių
- 500 ml šilto vandens
- 100 g kambario temperatūros sviesto
- trupučio pieno batonui aptepti
Kaip gaminti
Mieles sumaišykite su vandeniu. Palikite 5–7 min. pastovėti, kad sureaguotų.
Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite sausus produktus – miltus, druską, cukrų. Supilkite vandens ir mielių masę, išmaišykite. Dėkite sviestą, pjaustytą gabaliukais. Sudėkite tešlą ant stalo ir minkykite, kol gausite vientisą tešlos burbulą.
Įdėkite atgal į dubenį, uždenkite ir statykite į šiltą vietą pastovėti 40–45 minutes. Aš laikiau prie radiatoriaus.
Tešlai pakilus padalinkite ją į dvi dalis. Kiekvieną tešlos gabalą gerai išminkykite ir suformuokite batonus. Dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos, lengvai įpjaukite ir uždenkite lengvu rankšluostėliu.
Leiskite pastovėti šiltai, kol pakils. Yra du būdai: arba vienai akimirkai įjunkite orkaitę, kad ji būtų vos vos šilta (jokiu būdu ne karšta) ir palikite pastovėti 5 minutes. Batonai iškils labai greitai.
Arba vėl dėkite prie radiatorius, bet reikės palaukti 15–20 minučių, kol pakils.
Duonelei iškilus aptepkite ją plonu sluoksniu pieno. Galima tepti kiaušiniu dėl blizgumo. Dėkite į iki 100 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 15 minučių. Tuo metu toliau vyks kilimo procesas. Batonas iškils beveik dvigubai.
Po 15 minučių padidinkite kaitrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių.