Dalijamės jos receptu.
Tortas „Žalioji samanėlė“
Reikalingi produktai
Biskvitui:
- 300 gramų špinatų (šviežių arba šaldytų 450 gramų)
- 2 stiklinės (500 g) kvietinių miltų
- 4 kiaušiniai
- 1 stiklinė (250) cukraus
- 180 mililitrų rapsų aliejaus
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 1 šaukštelis vanilės esencijos
Kremui:
- 500 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
- 250 gramų maskarponės sūrio
- 150 gramų mėlynių (arba šilauogių, šviežių)
- 150 gramų aviečių (šviežių)
- 70 mililitrų vandens (želatinai išbrinkinti)
- 3 šaukštai miltelinio cukraus (pudros)
- 4 šaukšteliai citrinos žievelės
- 4 šaukšteliai želatinos (nubraukti)
- 16 gramų vanilinio cukraus
Biskvitams sulaistyti:
- 1/4 stiklinės žaliosios arbatos (arba juodos)
- 3 šaukštai citrinų sulčių
- 2 šaukšteliai miltelinio cukraus (pudros)
Papuošti:
- 1 sauja mėlynių (arba šilauogių, šviežių)
- 1 sauja aviečių
Kaip gaminti
Špinatus sudėti į maisto smulkintuvą su 90 mililitrų aliejaus ir sutrinti iki vientisos tyrės. Kiaušinius su cukrumi ir vanilės esencija plakti, kol masė padvigubės ir taps balkšva.
Į išplaktą kiaušinių masę supilti likusį aliejų, špinatų tyrę ir viską gerai išmaišyti. Į gautą masę įmaišyti išsijotus miltus su kepimo milteliais ir viską gerai išmaišyti.
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Kepti 175 C laipsnių orkaitėje apie 60 minučių. Ar iškepė, patikrinti mediniu pagaliuku, įkišus į biskvitą, jis turi neaplipti tešla. Iškepusį biskvitą perkelti ant grotelių ir palikti atvėsti.
Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti 20 minučių, kad išbrinktų. Tuomet ištirpinti karšto vandens vonelėje ir atvėsinti. Grietinėlę išplakti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki standumo. Tada sudėti atvėsintą želatiną ir tarkuotą citrinos žievelę, išplakti. Į grietinėlės masę įmaišyti maskarponę ir viską gerai išsuki. Suberti uogas ir atsargiai išmaišyti.
Sirupui sumaišyti arbatą, citrinos sultis ir cukraus pudrą.
Nupjauti biskvito viršų, apie trečdalį tešlos, ir sutrupinti pirštais. Pusę biskvito trupinių sulaistyti sirupu, kitą pusę atidėti.
Dėti netrupintą biskvitą į torto formą, supilti kremą, išlyginti, sudėti trupinius, sulaistytus sirupu, ir ant viršaus užbarstyti sausus trupinius. Papuošti uogomis ir palikti tortą šaldytuve bent 6 valandoms, o geriausia per naktį.