Burnoje tirpstantys bulviniai virtinukai

2021 m. balandžio 22 d. 11:46
Receptas
Nors karantinas iškėlė daugybę iššūkių, šviesioji jo pusė – vis didesnis dėmesys mitybai, dažnesnė maisto ruoša namuose ir augantis noras išbandyti naujas bei dar neatrastas kulinarines idėjas. 
Daugiau nuotraukų (2)
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, jog besiryžtančių eksperimentams virtuvėje nuolatos daugėja. Jiems kulinarijos ekspertė siūlo išbandyti nacionalinį Italijos pasididžiavimą, italų vadinamą „gnocchi“, o lietuvių – bulviniais virtinukais arba bulvinukais. 
Jų gamyba yra subtili ir lydima paslapčių, tačiau B.Baratinskaitės patarimai leis lengvai įveikti visus išbandymus virtuvėje bei pasimėgauti šiuo ypač gardžiu ir burnoje tirpstančiu patiekalu.
4 svarbios gudrybės
Italijos virtuvė pasaulyje garsėja maistu, kuriam sunku atsispirti. Visgi patys italai savo kruopščiai puoselėjamoms kulinarinėms tradicijoms yra principingi ir reiklūs, o patiekalų gamybos paslaptis saugo ištisos kartos. Tačiau, anot B.Baratinskaitės, nors minėtojo patiekalo paruošimas gali pasirodyti sudėtingas, kelios gudrybės su šiuo kulinariniu iššūkiu leis susidoroti kiekvienam.
„Pirmoji jų gamybos paslaptis – tinkamų bulvių pasirinkimas. Italijoje šios daržovės netgi žymimos specialiais lipdukais, nurodančiais, jog yra skirtos bulvinukams gaminti. Mes turėtume ieškoti kuo krakmolingesnių bulvių, kurios būtų sausos, itin mažai vandeningos. 
Kitas svarbus aspektas – jų virimas. Neluptas švariai nuvalytas bulves reiktų sudėti į puodą, pripilti šalto vandens ir leisti užvirti. Virdamos su lupenomis jos neištiš ir neprasivers. Priešingu atveju virdamos gali prisigerti per daug vandens, o vėliau – miltų, kurie naudojami bulvinukams gaminti“, – sako B.Baratinskaitė. 
Pasak jos, kuo miltų mažiau – tuo geresni bulvinukai pavyksta. Miltus reikia dėti ne visus iš karto, o pamažu, kol pavyks suformuoti reikiamą tešlą.
„Svarbu ir tinkamai ją išminkyti. Persistengus gali pasigaminti per daug glitimo, o jis bulvinukus pavers guminiais. Todėl tešlą derėtų minkyti tik iki ji pradeda lipti ir jau galima kočioti. Tuomet reiktų baigti, antraip tešla taps netinkama“, – tikina maisto ekspertė.
Jos teigimu, tai ir yra visos gamybos paslaptys. Nors jos atrodo nesudėtingos, tik tinkamai atsižvelgiant į kiekvieną bulvinukų paruošimo sudedamąją pavyks tobulas šio itališko patiekalo rezultatas. Norintiems jį išbandyti B.Baratinskaitė siūlo itin gardžių ir minkštų tradicinių „gnocchi“ receptą.
Purūs bei lengvi: bulvinukai su grietinėle ir kumpiu
Reikės: 
  • 1 kg bulvių, 
  • 2 kiaušinių, 
  • 250 g miltų, 
  • žiupsnelio druskos ir pipirų.
Bulves su lupenomis nuplaukite ir uždėkite virti. Jų nebadykite – taip neprisigers vandens. Išvirusias karštas bulves nulupkite, sutrinkite iki vientisos masės. Kiaušinį išplakite su druska ir pipirais, įpilkite į bulvių masę, išmaišykite. 
Berkite miltus ir minkykite tešlą. Jų dėkite tiek, kad masė nebeliptų prie rankų. Tuomet iš gautos masės suformuokite pailgas juosteles, supjaustykite jas gabaliukais. 
Bulvinukus virkite pasūdytame vandenyje. Kai tik jie iškils į paviršių, išgriebkite iš puodo.
„Taip pat pasigaminkite padažą. Jam reikės svogūnų, aliejaus, poros skiltelių česnako, mėgstamo kumpio ir grietinėlės. Keptuvėje pakepinkite svogūną, česnaką, kumpį, supilkite grietinėlę. Viską šiek tiek patroškinkite, įberkite druskos, pipirų, galite įdėti muskato, žiupsnelį čiobrelių. Padažą užpilkite ant bulvinukų. Labai gardu užberti ir tarkuoto kietojo sūrio. 
Pagaminę tokį patiekalą nustebintumėte ir pačius italus, nes retas jų atsispirtų naminiams, gardiems ir su meile paruoštiems bulvinukams“, – sako B.Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.