O tuomet dar reikia išlaukti, kol jis atvės – turėtumėt suprasti, koks sunkus tas laukimas, šypt. Bet vertas kiekvienos minutės; tą puikiai supratom nuo lūpų braukdami šokoladinius trupinius. Pasaka.
Nuoširdžiai, vienas skaniausių, kokius man teko kepti ir valgyti. Sodraus skonio, neįtikėtinai minkštas ir drėgnas, svaiginančiai kvepiantis šokoladu.
Kokia jo paslaptis? Sakyčiau, kad jos trys. Pirmoji, šaukštas tirpios kavos miltelių – kava visada tobulai dera su šokoladu. Antroji, visas puodelis riebios „DVARO“ grietinės, įmaišytos į tešlą. Tikra, riebi, kokybiška grietinė suteikia keksui minkštumo, drėgnumo, galiausiai – sodresnio skonio. Na, o trečioji… žinoma, kad meilė. Gal ir banalu, bet su gera nuotaika ir meile kepami keksai visada iškepa skanesni; ar kada pastebėjot?
Jei dar nebuvot sugalvoję, kuo saldžiu nustebint save ir šeimą… štai idėja visiems, kurie myli šokoladinius kepinius. Tikiu, Jums patiks!
12 riekelių pagaminsite per 30 min.
Kepsite 50-60 min.
Šokoladinis grietininis keksas
Reikės:
- 200 g minkšto sviesto
- 1 stiklinė (200 g) cukraus
- 4 didelių kiaušinių
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 1 valg. š. tirpios kavos miltelių (granulių)
- ¼ stiklinės (62 ml) karšto vandens
- 1 stiklinės (250 g) riebios „DVARO“ grietinės (30 % rieb.)[c1]
- 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- žiupsnio druskos
- ½ stiklinės (65 g) kakavos miltelių
Glaistui:
- ½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
- 100 g juodojo šokolado
- 1 arb. š. kokosų aliejaus
Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
Kekso kepimo formą (25x11 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu plakite kelias minutes, kol bus labai purus.
Suberkite cukrų ir plakite dar porą minučių, kol cukrus ištirps.
Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
Tirpios kavos granules sumaišykite su karštu vandeniu, kol ištirps.
Šiek tiek atvėsinkite, tuomet sumaišykite su grietine.
Sudėkite į plakinį ir dar kartą gerai išplakite.
Galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir kakavą. Dar kartą išplakite.
Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių.
Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – iškepusio kekso tekstūra turi būti panaši į šokoladainio; ant pagaliuko turėtų likti prikibę drėgnos (ne skystos!) tešlos trupiniai.
Leiskite keksui apie 10 minučių atvėsti kepimo formoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
Paruoškite glaistą. Grietinėlę pakaitinkite, kol kraštuose ims kilti burbuliukai. Užpilkite ant gabalėliais sulaužyto šokolado, leiskite porą minučių pastovėti, tuomet labai gerai išmaišykite iki vientisos tekstūros. Įmaišykite šaukštelį kokosų aliejaus. Paruoštu glaistu apliekite atvėsintą keksą. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.