Velykų stalo perlas – naminis majonezas: kelios minutės, ir galėsite mėgautis

2021 m. balandžio 3 d. 16:50
Receptas
Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių ingredientų, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį. 
Daugiau nuotraukų (2)
„Majonezas – tikriausiai vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų padažų, susidedantis iš kokybiško aliejaus, acto ar citrinos sulčių, kiaušinių bei prieskonių, todėl jį namuose lengvai pasigaminti gali kiekvienas. Naminiam majonezui svarbu naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes į šį padažą trynys dedamas žalias. Namuose pasigamintą majonezą reikėtų laikyti šaldytuve ir pasistengti suvartoti per 24 valandas. Na, o jeigu ieškote lengvesnio nei tradicinis majonezas varianto – jį galite gaminti ne tik iš kiaušinių, bet ir avokadų. Šis variantas puikiai tiks ir tiems, kurie propaguoja veganinę mitybą“, – teigia V.Juodkazienė.
Ieškant daugiau majonezo pakaitalų, galima naudoti ir avinžirnius, saulėgrąžas ar riešutus. Be to, derindami priedus galėsite pasirinkti ne tik skonį, bet ir spalvą. Česnako skiltelė, mėgstamos žolelės ar citrinos sultys suteiks ryškesnį skonį, o aitrioji paprika – intensyvesnę spalvą. 
Pamėgtas ne tik Vakaruose
Sodrus majonezo skonis ir maloni jo tekstūra yra plataus šio padažo vartojimo priežastis. Jis vartojamas tepant sumuštinius ar gaminant mėsainius, gardinant mišraines ir salotas ar kitus užkandžius. Be majonezo, žinoma, neįsivaizduojame daugelio patiekalų. Tačiau per Velykas jis tikriausiai tampa nepamainomas. Majonezą žmonės mėgsta skanauti tiek su virtais kiaušiniais, tiek dėti į mišraines ar valgyti su įvairiausiais mėsos patiekalais.  
Majonezas plačiai paplitęs ne tik Europoje ar Amerikoje, bet ir Rytų šalyse. Pavyzdžiui, Japonijoje majonezas yra gaminamas naudojant ryžių actą. Tačiau bene daugiausia majonezo sunaudojama yra Rusijoje. Šioje šalyje per metus vienam žmogui vidutiniškai tenka net 2,5 kg majonezo. Nuo jos mažai teatsilieka kitos Rytų Europos valstybės: Lietuva, Ukraina, Baltarusija, Lenkija. Majonezas taip pat labai mėgstamas ir Belgijoje, Estijoje, Latvijoje, Olandijoje ir netgi Čilėje. 
Įdomu dar ir tai, kad iš pažiūros itin riebus padažas pasižymi ir gerosiomis savybėmis. Daugumoje majonezo rūšių yra nemažai vitamino H, kurio kiekis gali skirtis dėl majonezui pagaminti naudojamo aliejaus rūšies. Kadangi majonezui yra naudojami kiaušiniai, jame yra ir baltymų bei kitų mineralų. Vis dėlto jis yra ir labai kaloringas, todėl dideliais kiekiais jo vartoti nerekomenduojama. 
Kaip jį pasigaminti?
V. Juodkazienė pasakoja, kad majonezą namuose pasigaminti užtruksite vos 10 minučių. Mat majonezas yra aliejaus ir kiaušinio trynio emulsija, pagardinta trupučiu acto ar citrinos. Gamindami majonezą kai kurie žmonės dar mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis, mėgstamomis žolelėmis. Anot V.Juodkazienės, naminiam majonezui gaminti geriausia yra rinktis alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau jis turi savitą skonį, kuris kai kuriems gali ir nepatikti, todėl šis padažas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų. 
Maisto ekspertė siūlo ir naminio majonezo receptą, kuris pravers ne tik per artėjančias Velykas, bet ir ateityje gaminant įvairiausius patiekalus, kuriuos paskaninti mėgstate būtent šiuo padažu. 
Naminis majonezas
Reikės: 
  • kiaušinio trynio
  • arbatino šaukštelio garstyčių
  • 150 ml saulėgrąžų aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų 
  • arbatinio šaukštelio acto
Kaip gaminti
Pirmiausia į nedidelį dubenį supilkite kiaušinio trynį. Į tą patį indą įpilkite šaukštą aliejaus ir garstyčių. Rankiniu maišytuvu, sukamaisiais judesiais sumaišykite indo turinį palaipsniui į indą pilant aliejų. Kai tik mišinys sutirštės ir įgaus majonezo tekstūrą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Baigdami ruošti majonezą į masę įmaišykite acto. Skanaus!
naminis majonezasreceptas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.