„Išbandykite ruginę duoną saldžiuose sumuštiniuose – ir ne tik liksite nustebinti skonio, bet ir sumaniai panaudosite duonos likučius“, – teigia maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė ir dalijasi gardžiomis saldžių sumuštinių idėjomis.
Gaminti desertą iš juodos duonos – tikrai ne pirmasis į galvą šaunantis jos panaudojimo būdas.
Tačiau rugiai yra turtingo ir šiek tiek salstelėjusio skonio, itin kvapnūs, tad puikiai derantys su daug daugiau nei mums įprastais sūriais ingredientais. Vyšnios, rabarbarai, kreminiai pieno produktai ar šokoladas – tai tik keletas idėjų, kurios gali atsidurti jūsų saldžiame sumuštinyje.
„Saldoko skonio ruginė duona puikiai atsiskleidžia saldžiuose deriniuose dėl švelniai karamelinių ir riešutinių poskonių. Mano mėgstamiausia saldžių skrebučių su rugine duona sudedamoji dalis yra minkšti, purūs kreminiai sūriai, kurie suteikia gaivumo. Jie taip pat puikiai tinka deriniuose su saldžiais padažais (medus, karamelės arba šokolado padažas, klevų sirupas). Siūlyčiau išmėginti klasikinius sviesto, medaus bei džemo ir minkšto pelėsinio bri arba raikomo sūrio derinį. Taip pat ruginę duoną siūlau derinti su saldžiais padažais, rūgštesniais ir gaivesniais vaisiais, uogomis“, – sako tinklaraštininkė.
Ruginės duonos dermės desertuose paslaptis – jos unikalus gamybos procesas ir ingredientai.
„Tikros tradicines duonos kepimui būtinas ingredientas – plikinys. Mes plikome miltus aukštos temperatūros vandeniu, tada miltuose esantys fermentai skaido krakmolą ir taip susidaro natūralus cukrus – plikinys tampa saldus ir padeda duonos tešlai fermentuotis.
Ruginė duona dažniausiai turi saldumo ir dėl į ją maišomo salyklo. Būtent jis suteikia lengvai salstelėjusį skonį, kuris gali atsiskleisti saldžiuose deriniuose. Taip pat ypatingo skonio suteikia tokie priedai kaip riešutai – jie puikiai dera prie rugių rūgštumo, suteikia subtilaus kartumo ir prideda papildomos tekstūros“, – teigia „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
Saldūs ruginiai desertai – populiarūs visoje Europoje
Desertai, kurių gamyboje panaudojama ruginė duona, itin populiarūs šiaurės Europos šalyse, kur šios duonos suvartojimas – didžiausias.
Latvijoje populiarus desertas „Rupjmaizes kārtojums“ – tai tradicinis sluoksniuotas patiekalas, gaminamas iš ruginės duonos trupinių, sluoksniuotų su plakta grietinėle ir juodųjų serbentų ar bruknių uogiene. Tai tikras latvių virtuvės pasididžiavimas. Kitas populiarus latviškas desertas – „Maizes Zupa“. Tai tarsi saldi sriuba, pagaminta iš tamsios ruginės duonos, džiovintų vaisių, vandens ir plaktos grietinėlės.
Danai turi dar daugiau ruginės duonos desertų. Vienas iš jų – ruginės duonos pyragas, žinomas kaip „Brødtorte“. Torto pagrindas pagaminamas iš ruginės duonos, smulkiai sumaltos ir sumaišytos su kiaušiniais, cukrumi ir lazdyno riešutais. Įdaras gaminamas iš uogienės ir plaktos grietinėlės.
Taip pat Danijoje populiari košė su rugine duona, vadinama „øllebrød“. Tradiciškai ji patiekiama su šaukštu plaktos grietinėlės, pagardinant džiovintomis uogomis. Ne mažiau Danijoje populiarus sluoksniuotas desertas „Taani talutüdruk“, panašus į latviškąjį, tačiau čia jis gardinamas ne uogų, o obuolių uogiene.
Šveicarijos Valės regione ruginė duona yra vienas mėgstamiausių kepinių. Čia iš jos ruošiamas populiarus desertas: duona mirkoma vyne, kol suminkštėja, tuomet ši masė gardinama šildančiais prieskoniais, taip išgaunant gardų desertą, patiekiamą su plakta grietinėle.
Rusijos kultūroje ruginės duonos desertams taip pat atitenka speciali vieta. Populiarioji „Šarlotė“ yra plačiai paplitęs ir Rusijoje gerai žinomas obuolių pyragas, kurio pagrindas yra miltai, cukrus ir kiaušiniai. Tačiau nedaugelis žino, kad senajame „Šarlotės“ recepte buvo siūloma naudoti padžiūvusią ruginę duoną. Muskato, cinamono ir konjako derinys maišomas su svieste mirkytais ruginės duonos trupiniais.
Išmėginkite Julijos Steponavičiūtės patiekalų iš juodos duonos interpretacijas, kuriose dera kreminiai sūriai ir saldūs bei gaivūs padažai.
Ruginės duonos tortas vienam
Rugiai puikiai dera su tokiais išraiškingais padažais, kaip šokoladas. Būtent jis padeda išryškinti salstelėjusį rugių skonį.
„Šis receptas puikiai įrodo, kaip iš tokio bazinio produkto, kaip duona, galima pasigaminti mažytę šventę sau ir skrebutį paversti mažu duonos tortuku. Jame rikota sustiprina šventės įspūdį, kadangi ji dažnai naudojama saldžiuose kepiniuose. Ji šiam duonos desertui suteikia sotumo, kreminės tekstūros, estetiškai atrodo kontraste su tamsiomis duonos riekėmis“, – teigia J.Steponavičiūtė.
Kaip gaminti
Saujelę lazdyno riešutų pakepinkite sausoje keptuvėje ant mažos ugnies. Susmulkinkite 20 g juodojo šokolado, ant mažos ugnies ištirpdykite jį su šaukšteliu kokosų aliejaus.
2 duonos riekes su lazdyno riešutais paskrudinkite. Ant vienos riekės paskleiskite 1,5 v. š. rikotos masės, apšlakstykite šokolado padažu ir karamele arba kitu mėgstamu sirupu. Apibarstykite trupučiu riešutų bei žiupsniu druskos. Ant viršaus dėkite antrą duonos riekę ir dar kartą sluoksniuokite likusius ingredientus. Prieš valgant leiskite pastovėti šaldytuve, kad duona suminkštėtų.
Skrebutis su ožkų sūriu, medumi ir uogomis
Rugiai puikiai dera ne tik su šokoladu, bet ir su vaisiais. Šaltuoju sezonu derinkite ruginę duoną su kaulavaisiais, abrikosais ar persikais, o šiltuoju sezonu būtinai išbandykite su vyšniomis ar trešnėmis. Būtent jų rūgštumas tobulai derės su kreminiais sūriais.
„Ožkų pieno sūrį su medumi esu valgiusi įvairiai – medus puikiai dera su ožkos sūrio rūgštumu. Iki šiol su rugine duona šios kombinacijos nebuvau ragavusi ir likau maloniai nustebinta! Papildomo žavesio šiam skrebučiui suteikiau pridedama gaivias uogas“, – tikina tinklaraštininkė.
Kaip gaminti
Riekelę duonos su lazdynų ir žemės riešutais paskrudinkite, aptepkite 2 a. š. kreminio ožkos sūrio, apšlakstykite medumi arba agavų sirupu ir papuoškite šaldytomis arba šviežiomis uogomis. Papildomai galite patiekti su smulkintais riešutais arba mėgstamomis sėklomis.